Penger finnes i mange former. Papir, metallmynter, som tall i nettbanken… Der fandtes til og med et folkeslag som brukte kakaobønner som valuta en god stund! De fleste nasjoner har sine egne valutaer, og bortsett fra Euroen, er det ikke riktig noen valuta som kan brukes på tvers av landegrenser.
… Men så kom kryptovalutaen. Kryptovaluta er en digital valuta som kan brukes på tvers av landegrenser, og ikke kan tas ut i en minibank eller holdes i lomma. Dette er en fantastisk løsning for deg som av forskjellige årsaker ønsker å holde din betaling anonym. Det er også en pirrende mulighet for deg som har lyst å investere i noe som svinger mere enn aksjer, og liker adrenalinrushet i å se den grønne pilen for valutakursen gå opp.
I 1983 introduserte den amerikanske forskeren og kryptografen David Chaum for første gang ideen om digital valuta. Hans forskning var et motsvar til den lette tilgjengeligheten til pengeoverførsler og personlige informasjoner.
DigiCash, Bitcoins forgjenger
Denne ideen ble brakt til live da David Chaum startet firmaet DigiCash. DigiCash var en forgjenger til nåtidens elektroniske betalingsmetoder. Gjennom systemet hans kunne en bruker overføre penger fra en bank og kryptere det før det ble sendt videre til mottakeren. Dette gjorde det umulig å spore pengene for banker, regjeringer eller andre interesserte parter.
Dette systemet er siden blitt kjent som Blind Signatures og har vært en grunnstein i forbedret sikkerhet for brukere gjennom ‘nøkler’’ som forhindrer tredjeparter fra å få adgang til personlige informasjoner ved online transaksjoner.
DigiCash hadde en kort levetid. I 1998 gikk firmaet konkurs, men ikke før prinsippet bak digital valuta var blitt introdusert til massene, og det er siden ble utviklet flere forskjellige typer av digital valuta.
Bitcoin
Bitcoin ble introdusert i 2008. Denne kryptovalutaen ble utviket av en eller flere anonyme personer kun kjent som Satoshi Nakamoto. Som alle andre kryptovalutaer, er det om Bitcoin som kjennetegner det, at det består av data som kan brukes som betaling for varer, service eller lignende. Informasjonen er kryptert, hvilket fungerer som beskyttelse av transaksjonsopplysninger.
Bitcoins fordeler ligger i dens desentraliserte struktur, hvilket vil si at der ikke er en ledende organisasjon. Normalt blir penger udstedt av sentralbanker som dermed fungerer som mellommann i transaksjoner. Bitcoin blir derimot kontrollert av brukerne gjennom et prosessbasert nettverk kalt Blockchain, og ettersom det ikke er noen offisiell mellommann blir transaksjonene på sitt vis overført direkte fra en bruker til en annen. Derfor skal det ikke søkes tillatelse til å benytte Bitcoin, og samtidig er det heller ikke risiko for å miste tilgang. Dette gjør det mye lettere å bruke enn klassiske banker. Samtidig er dette en fordel i den globale verden da alle globalt har adgang til den samme valuta.
Fordeler
Bitcoin er en forholdsvis solid valuta i dagens globale verden av flere årsaker: Det er lett og kjapt å bruke Bitcoin til transaksjoner. Et globalt nettverk av datamaskiner og servere betyr at transaksjoner, uansett størrelsen, kan bli sendt hvor enn det skal være på ganske få minutter uten risiko for at informasjonen går tapt. Dette nettverket, samt krypteringsprosessene bak Bitcoin, gjør at det er lett å autentisere Bitcoin. Det er dermed umulig å utføre transaksjoner med falsk Bitcoin.
Kom i gang med å bruke Bitcoin
Siden Bitcoin først ble introdusert i 2008 er det utviklet systemer som gjør det lettere for deg som bruker å komme i gang med å holde styr på din Bitcoin-beholdning. En av disse verktøyene er en Bitcoin Wallet. Dette er et program som kan lastes ned til både mobil og datamaskin. Den digitale pengeboken blir automatisk dannet, og du kan begynne å bruke Bitcoin med det samme. Appen kan brukes til både å kjøpe eller selge Bitcoin, og det eneste du trenger er et kredittkort eller en betalings-app. Dette gjør at du raskt og lett kan sette i gang med fremtidens transaksjonsmulighet.