Digifinans

De mest nedlastede appkategoriene

Apper har bidratt til å gjøre livet enklere for mange. Nå kan vi styre mer eller mindre hele livet vårt fra smarttelefonen. Fra banktjenester og matlevering, til billetter til kollektivtransport og parkering. Alt kan ordnes med apper på mobilen.

Det finnes flere tusen apper der ute, delt inn i forskjellige kategorier. Sosiale medier er den mest populære kategorien, men apper som TikTok på topp, men det finnes så veldig mye mer. Her er noen av de mest populære kategoriene.

Spill

Noe du finner på nesten alle mobiltelefoner er et eller annet spill. Det kan være alt fra klassisk kabal, Candy Crush og Wordle til videospill som Mario Kart og Mr Beast sitt spill, fingerontheapp.

Spill kan være et fint tidsfordriv på bussen på vei til jobb, men det kan også være hjernetrim. Actionspill er en av de mest populære typene spill, men såkalte play-to-earn-spill  vinner mer og mer terreng. Play-to-earn-spillene er relativt nye. De er bygget på blockchain-teknologi og belønner spillere med kryptovaluta for tiden de har brukt på å spille.

Matlevering

Vi trenger alle mat, men det er ikke alltid vi har energien eller overskuddet til å lage middag. Før var utvalget av restauranter som levert mat på døra ganske lite. Det gikk mye i pizza og kinesisk mat. Kjempegodt, men kan bli litt ensformig i lengden.

Apper som Foodora har gitt restauranter som tidligere ikke hadde mulighet til å tilby levering en enkel måte å nå ut til nye take-awaykunder. Nå har man tilgang til et stort utvalg av byens restauranter rett fra mobilen.

Men matlevering er ikke lenger bare å få levert middagen på døra. Nå kan vi også få matvarer levert rett hjem. Apper som Oda har spart mange mye tid. Nå trenger du ikke dra ut lørdagsformiddag for å ta ukeshandelen. Det er mye mer behagelig og sitte hjemme i sofaen og bestille varer via en app, for så å få det levert på døra.

E-læringsapper

Mange forbinder nok e-læring med universiteter og skoler, men det er flere som drar nytte av e-læringsapper. Flere og flere bruker dem til å lære seg nye ferdigheter. Et eksempel er Duolingo, en mobilapp der du kan lære nye språk, som hadde en 148 % månedlig økning i nye brukerregistreringer i 2020.

Apper kan også brukes til å lage pedagogiske og e-læringsapper for barn. Nord universitetet har jobbet sammen med et finsk firma med å utvikle en språkapp for barn. Målet er at barn skal lære et nytt språk gjennom lek.

Helse- og velværeapper

Helseapper kan være et godt verktøy for å loggføre helseplager som hodepine eller loggføre menstruasjonssyklusen. Dette er sensitiv informasjon, så det er viktig å være litt kritisk til hvilke apper du velger. Helsedirektoratet jobber med et prosjekt for å hjelpe nordmenn finne trygge helseapper. Apper på den listen er garantert trygge å bruke.

Det finnes også helseapper hvor du kan snakke med lege. Det er veldig praktisk hvis du har fått influensa og trenger sykemelding til jobben, men er for syk til å komme deg til legekontoret. Disse er gjerne private, men vi vil kanskje se leger fra det offentlige helsevesenet snart tilby videotimer via app. Det offentlige bruker allerede PasientSky til bestilling av timer og resepter.

Mindfullness har vært populært i en del år allerede og det gjenspeiles i antall meditasjonsapper som finnes. Yoga er en form for mindfullness og trening i ett, og det finnes selvfølgelig apper for yoga også.

Dating

Det går ikke å snakke om apper og ikke nevne datingapper. Stigmaet knyttet til datingapper har endret seg de siste årene. I USA viste en undersøkelse at hele 49 % av voskne mellom 18 og 29 år brukte eller hadde brukt en datingapp.

Datingapper gjør det lettere å treffe noen. Enten det er den store kjærligheten eller en kort flørt. Men det gjør det også lettere å late som man er noen andre enn den man er. Så det er viktig å være litt kritisk til de man treffer på en datingapp før man har møttes i virkeligheten.

Etter suksessen til Tinder har det dukket opp store konkurrenter som Bumble og Hinge, men også mindre, mer nisje apper knyttet til interesser, seksuell orientering eller religion.

Å finne kjærligheten er noe mennesker alltid vil ønske. Datingapper har definitivt kommet for å bli.

Oppsummering

Appmarkedet er under stadig utvikling, nye apper dukker opp daglig. De gjør livene våre lettere og hjelper oss holde kontakten med familie og venner. Mer og mer av hverdagen vår kan styres gjennom apper, til glede for mange. Det er bare teknologien og fantasien som setter grenser for hva vi kan forvente oss i fremtiden.