Digifinans

Stjerneskudd og meteorsvermer – naturens egen underholdning i storformat

Såkalte stjerneskudd har selvfølgelig egentlig ikke noe med stjerner å gjøre, det dreier seg om meteorsvermer som etterlater seg imponerende spor på himmelen. Det er altså oftest snakk om en stor mengde, og ikke bare en enkelt meteoritt. Disse flotte lysshowene er synlige gjennom hele året, også i Norge 2022.

En hel vitenskap med egne kalendere og oversikter

Til å begynne med er det greit å nevne at stjerneskudd ikke dukker opp tilfeldig, det er mulig å forutse de lenge i forveien. Det betyr at du kan finne komplette kalendere med oversikt over de forskjellige periodene med stjerneskudd, finn mer info om stjerneskudd og meteorsvermer her hvis du vil gå i dybden.

Per tidlig november 2022 er det derfor flere perioder med stjerneskudd igjen:

  • Den 6. november til og med 30. november 2022 er det mulig å få med seg meteorsvermen Leonidene.
  • Fra den 4. desember til og med 20 desember er det meteorsvermen Geminidene som kan by på flotte show.
  • Helt til slutt vil meteorsvermen Ursidene kunne gi stjerneskudd i perioden 17. desember til den 26. desember.

Store forskjeller mellom ulike meteorsvermer og dager

For mange vil det være fascinerende nok å oppleve stjerneskudd, uten å reflektere noe mer over akkurat hvilken meteorsverm det er snakk om. Imidlertid er forskjellene store mellom de ulike meteorsvermene i løpet av året, så med litt forarbeid vil du raskt kunne se forskjellene når det gjelder både intensitet og andre faktorer.

Dessuten er det viktig å få med seg at det er store forskjeller mellom hva du kan forvente deg i løpet av de ulike dagene og timene i en periode som nevnt over. Det kan være at utvalgte dager vil by på de aller beste forholdene for å få med seg stjerneskudd, samtidig som det også er vanlig at aktiviteten er størst i løpet av noen timers tid på døgnet – med ekstra flotte lysshow.