Digifinans

Hvordan stemme en gitar (uten tuner)

Hvordan stemme gitar (uten en tuner)

Hvis du skal stemme gitar, så er det viktig at du kan litt grunnleggende om gitaren. For at gitarlyden skal være så god som mulig, så er det viktig at gitaren er stemt. Å stemme gitaren er egentlig veldig lett. En oversikt over strengene på gitaren ser du under, fra tykkest til tynnest:

E – 6. strengen. Mørkest lyd (nærmest hodet ditt).

A – 5. strengen.

D – 4. strengen.

G – 3. strengen.

H – 2. strengen.

E – 1. strengen. Lysest lyd (nærmest bakken).

Her er en video som viser fremgangsmåten på hvordan man kan stemme en gitar:

https://youtu.be/AEnSZvQEVe4

 

For å stemme gitaren, så er det best om du har en digital tuner slik at du kan få riktig tone. Du kan enten kjøpe et slikt instrument, eller du kan laste ned en app til mobilen din. Søk f.eks på “guitar tuner” så finner du haugevis med programmer som gjør jobben. Husk også å ha gode strenger. En gammel og godt brukt streng har lett for å slite.

Hvis du derimot ikke har en digital tuner eller en mobil i nærheten, så kan du følge oppskriften under. Video av hvordan man stemmer gitar, vises nederst.

Hvordan stemme gitar

Steg 1: Stem E-strengen. 6.streng. Mørk lyd, øverste streng.

Hvis du har en låt som du vet starter med E, så hør etter, og stem gitaren etter den. Har du et annet instrument, f.eks et piano, så stem gitaren etter pianoet. Stemmeskruen finner du øverst på gitaren. Det viktigste er at strengene er stemt i forhold til hverandre.

hvordan stemme gitar

Steg 2: Stem A-strengen. 5. streng.

Plasser din venstre pekefinger (hvis høyrehendt gitar) på den 6. strengen, nr. 5 fra venstre. Se bilde under, og finn sirkelen:

hvordan stemme gitar

Mens du holder fingeren hvor det er en sirkel ovenfor, så spiller du av den 6.strengen OG den 5. strengen annenhver gang. Disse to skal nå høres likt ut. Dvs, du skal stemme streng nr. 5 slik at den høres ut som streng nr. 6.

Steg 3: Stem D-strengen. 4. streng.

Plasser din venstre pekefinger (hvis høyrehendt gitar) på den 5. strengen, nr. 5 fra venstre. Se bilde under, og finn sirkelen:

hvordan stemme gitar

Mens du holder fingeren hvor det er en sirkel ovenfor, så spiller du av den 5.strengen OG den 4. strengen annenhver gang. Disse to skal nå høres likt ut. Dvs, du skal stemme streng nr. 4 slik at den høres ut som streng nr. 5.

Steg 4: Stem G-strengen. 3. streng.

Plasser din venstre pekefinger (hvis høyrehendt gitar) på den 4. strengen, nr. 5 fra venstre. Se bilde under, og finn sirkelen:

hvordan stemme gitar

Mens du holder fingeren hvor det er en sirkel ovenfor, så spiller du av den 4.strengen OG den 3. strengen annenhver gang. Disse to skal nå høres likt ut. Dvs, du skal stemme streng nr. 3 slik at den høres ut som streng nr. 4.

Steg 5: Stem H-strengen. 2. streng.

Plasser din venstre pekefinger (hvis høyrehendt gitar) på den 3. strengen, nr. 4 fra venstre. Se bilde under, og finn sirkelen:

hvordan stemme gitar

Mens du holder fingeren hvor det er en sirkel ovenfor, så spiller du av den 3.strengen OG den 2. strengen annenhver gang. Disse to skal nå høres likt ut. Dvs, du skal stemme streng nr. 2 slik at den høres ut som streng nr. 3.

Steg 6: Stem E-strengen (lys). 1. streng.

Plasser din venstre pekefinger (hvis høyrehendt gitar) på den 2. strengen, nr. 5 fra venstre. Se bilde under, og finn sirkelen:

hvordan stemme gitar

Mens du holder fingeren hvor det er en sirkel ovenfor, så spiller du av den 2.strengen OG den 1. strengen annenhver gang. Disse to skal nå høres likt ut. Dvs, du skal stemme streng nr. 1 slik at den høres ut som streng nr. 2.

Lurer du fortsatt på hvordan du skal stemme en gitar? Hvis ja, så kan du starte på punkt 1 lenger opp. Hvis nei så sier jeg bare:

https://youtu.be/AEnSZvQEVe4

Gratulerer, du har nå en stemt gitar! Skal du henge den på veggen, så fest et lite bånd øverst på gitaren, som vist på bildene over.

Likte du artikkelen om hvordan stemme gitar, så del den gjerne med andre.