Digifinans

10 måter som gjør at sædkvaliteten reduseres

En manns antall svømmere påvirkes av mange faktorer, inkludert de du selv har kontroll på.

Spermtallet (sædkvaliteten) vurderes som lavt når det er færre enn 15 millioner sædceller per milliliter sæd, å ha lavere enn normalt nivå kan gjøre det ekstra vanskelig – om ikke umulig – å befrukte partnerens egg.

For de av dere som ikke er interessert i å få barn, er dette problemet fortsatt relevant: Lavt antall spermceller er også knyttet til infertilitet, testikkelkreft, prostatakreft og hjerteproblemer senere i livet, ifølge National Geographic.

Hold dine svømmere på et normalt nivå ved å ta forholdsregler med følgende 10 faktorer som har vist seg å ha en negativ innvirkning på sædkvaliteten. 

1. Varme

Du har sikkert hørt advarselen om ikke å holde laptopen på fanget – det er fakta. Økt temperatur rundt «familiejuvelene» kan destabilisere spermproduksjonen. Dette er samme årsak som at du bør unngå boblebad, badstuer og dampende bad hvis du sikter mot et sunt spermnivå. Det er også årsaken til at eksperter fraråder stramtsittende undertøy som truser eller atletiske shorts.

Syklister bør også være klar over at å sykle mer enn to timer om dagen, seks dager i uken kan påvirke sædkvaliteten negativt. Dersom du er en hardcore syklist, pass på å ta hyppige pauser.

2 . Røyking

I tilfelle du ikke skulle ha nok grunner til å slutte, vil det å røyke sigaretter eller marihuana skade din reproduktive helse. Å røyke sigaretter har vært knyttet til redusert sperm-motilitet (dvs. de små guttas evne til å svømme), samt misformede spermier, videre har overdrevent bruk av marihuana blitt assosiert med lavere testosteronnivå og redusert spermkvantitet og kvalitet. Andre studier har tilbakevist dette (se avsnittet “Alkohol”).

3. Alkohol

Sammenhengen mellom alkoholforbruk og sædkvalitet er noe uklart. Noen studier sier at mye drikking kan skade både sædens kvalitet og kvantitet, men en britisk studie fra 2012 sier at verken drikking eller røyking vil gjøre noen skade. Her er den enkle løsningen: Drikk med måte og ikke røyk; høyt alkoholforbruk og røyking kan gjøre mye skade selv på områder som faller utenfor reproduktiv helse.

4 . Fedme

Å være overvektig – det vil si, å ha en BMI som er høyere enn 30 – øker en manns sannsynlighet for å bli ufruktbar med hele tre ganger. Ikke bare øker fedme temperaturen nede i dette området på grunn av fettvevet i lysken, men det kan også øke kroppens østrogennivå – begge disse effektene kan hemme testiklenes evne til å gjøre sin jobb.

I tillegg, i en studie fra mars 2012 publisert i Human Reproduction fant man at menn på kosthold med høyt fettinnhold hadde 43 % lavere sædkvalitet og 38 % lavere spermkonsentrasjon enn menn på kosthold med lavt fettinnhold.

5 . BPA produkter

Det har ikke vært nok forskning til å dømme bisfenol A – et kjemisk stoff som finnes i bokser som brukes til hermetikk, plastkopper av polykarbonat, mugger, servise, og merkelig nok, kvitteringer – for å skade menns reproduktive helse, men noen få studier har knyttet høye nivåer av BPA i urinen til lavere spermmengde, kvalitet og motilitet.

6 . Medisiner

Visse medikamenter – for eksempel kalsiumkanalblokkere, trisykliske antidepressiva, anti-androgener, anabole steroider, cellegift og strålebehandling for kreft – kan føre til fertilitetsproblemer, så sørg for å diskutere disse potensielle komplikasjonene med din lege før du starter medisinering.

7. Ftalater

Du har sikkert lagt merke til en økning i produsenter som de siste par årene har omtalt sine produkter som “ftalat-frie”. Det er fordi disse stoffene – som ofte er tilsatt plast og kan bli funnet i ulike produkter for kosmetikk og personlig pleie – har forårsaket oppstyr det siste tiåret etter at en rekke studier har knyttet det til en rekke helseproblemer. Noen av bivirkningene: lavere sædkvalitet, dårligere motilitet og misformede spermier.

8. Stress

Er det noe stress ikke påvirker? Ifølge Mayo Clinic, kan det forstyrre hormoner som trengs for å produsere sædceller, og det er ikke så dumt for en mann som ønsker å øke sin sædkvalitet, å finne mer effektive måter å slappe av på. En liten britisk studie viste faktisk at menn som snakket om sine problemer med sine kjære faktisk hadde høyere antall spermier enn de som holdt tilbake sine følelser.

9 . Mobiltelefoner

Hvis du bærer telefonen i bukselommen eller på beltet, kan det være lurt å revurdere dette. Menn som fulgte denne praksisen viste seg å ha 11 % færre mobile spermier enn de som oppbevarte telefonen andre steder. Selv når den ikke ble oppbevart i umiddelbar nærhet av lysken, har mobiltelefoner vært knyttet til problemer med reproduktivitet. En studie viste at menn som brukte telefonen mer enn én time om dagen hadde 17 % færre svært aktive sædceller enn de som bare chattet på enheten 15 minutter om dagen.

10 . Koffein

Som alkohol – eller egentlig, som omtrent hva som helst – bør koffeininntak konsumeres i moderate mengder for mer ideell reproduktiv helse. Så snart du har nådd tre kopper kaffe om dagen, øker du risikoen for genetiske mutasjoner i sperm, i henhold til Livestrong. En studie fra 2002 viste også at en kopp kaffe om dagen var assosiert med fler-fødsler (f.eks. tvillinger, trillinger osv.) – høres ut som for mye koffein kan gjøre din spermier litt vel ivrige. Når det er sagt, sørg for å sjekke ut tipsene under disse punktene for hvordan du kan forbedre din sædkvalitet, ettersom koffein også har blitt knyttet til positive effekter på menns reproduktive helse.

Tips for å bedre sædkvalitet

Det er nok av naturlige måter å få dine svømmere i tipp-topp form på.

Spis godt

Å spise et godt balansert kosthold, rikt på essensielle næringsstoffer, kan gi fordeler for din reproduktive helse. Sørg for at du får 400 mikrogram folsyre per dag, som du får fra bladgrønnsaker, belgfrukter og appelsinjuice. Vitamin-C har vist seg å forbedre sperm-motiliteten, så hiv innpå med matvarer som paprika, mørke bladgrønnsaker, rosenkål, kiwi, appelsiner og jordbær. Og ikke glem å innta 11 milligram sink om dagen – noen studier har knyttet kortsiktig sinkmangel til reduksjon i antall sædceller og testosteronnivå, ifølge BabyCenter.com.

Andre kostholdsråd er: spis innmat som er rik på A-vitamin og en god fiskeolje som inneholder D-vitamin.

Trening

Få rumpa opp av sofaen! En studie viste at «sofaslitere» som ser for mye TV hadde færre sædceller enn menn som trener moderat eller mye hver uke. Og i motsetning til det mange tror, å være en fitness fanatiker vil ikke skade din fruktbarhet dersom det er en del av en sunn livsstil. Bare sørg for å holde deg borte fra steroider!

Ta én kopp kaffe

Vi nevnte koffein i et avsnitt som en potensiell risiko. Men saken er, hvis du drikker det i moderate mengder, kan det ha noen fordeler; Noen undersøkelser tyder nemlig på at koffein faktisk forbedrer sperm motiliteten.