Digifinans

Er hele egg eller kun eggehviten best for deg?

Tror du kanskje eggehviten er det beste i egget. Les under, så får du kanskje et annet svar.

Jeg var på helge-tur med noen venner nylig, og en av de lagde frokost for hele gruppen. Jeg gikk bort for å se hva han lagde og så at han skulle koke en hel haug med egg.
Vel, til min forferdelse, la jeg merke til at han delte eggene og skilte eggehvitene i en bolle og kastet eggeplommene. Jeg spurte ham hvorfor pokker han kastet eggeplommene, og han svarte noe sånt som…

“fordi jeg trodde eggeplommene ikke var bra for deg… det er i plommen alt det ekle fettet og kolesterolet er”.

Og jeg svarte noe i retning av…

“du mener der alt av ernæring er!”

Dette er et perfekt eksempel på hvor forvirret folk flest er rundt ernæring. I en verden full av feilinformasjon om ernæring, tar av en eller annen grunn de fleste feil og tror at det er eggeplommen som er den verste delen av egget, når det faktisk er EGGEPLOMMEN SOM ER DEN SUNNESTE DELEN AV EGGET!

Det er en skam å se hvor mange restauranter du kan besøke i disse dager, hvor du kan se at den “sunnne” frokostmenyen alltid har eggehviten representert i stedet for hele egget. Lever vi virkelig fortsatt i 80-tallets “fettfobier”?

Ved å kaste ut plommen og bare spise eggehviten, kaster du i hovedsak ut den mest ernæringsrike, antioksidantrike, vitamin- og mineralladede delen av egget. Eggeplommer inneholder så mange B-vitaminer, mineraler og sporstoffer, vitamin-A , folat, kolin, lutein og andre kraftige næringsstoffer at det er ikke engang vits å forsøke å liste opp alle.
Faktisk er eggehviten nesten blottet for næring i forhold til eggeplommer.

Selv proteinet i eggehviten er heller ikke så kraftig uten eggeplommene som balanserer ut aminosyreprofilen og gjør proteinet mer biologisk tilgjengelig. For ikke å nevne at eggeplommene fra frittgående høns er fullastet med sunne omega-3 fettsyrer.

Eggeplommene inneholder mer enn 90% av kalsiumet, jernet, fosforen, sinken, tiaminen, B6, folaten og B12 i egget. I tillegg inneholder eggeplommen alle de fettløselige vitaminene A, D, E og K i egget, så vel som alle de essensielle fettsyrene.

Den mest vanligste innvendingen jeg hører hele tiden når jeg sier at eggeplommene er den mest næringsrike delen av egget er:

“Men jeg hørte at hele egg vil sørge for å skyte kolesterolet mitt gjennom taket”

Nei, dette er ikke sant!

Først av alt, når du spiser en matvare som inneholder en høy mengde av kolesterol som egg, vil kroppen regulere ned den interne produksjonen av kolesterol for å oppveie denne balansen.
På en annen side, hvis du ikke spiser nok kolesterol, vil kroppen rett og slett produsere mer, siden kolesterolet har utallige viktige vitale funksjoner i kroppen.

Og her blir dette enda mer interessant

Det har vært flere studier som tyder på at å spise hele egg faktisk hever ditt gode HDL-kolesterol i større grad enn LDL-kolesterol, og dermed forbedrer ditt generelle kolesterolforhold og blodets kjemi.
Og for det tredje… høyt kolesterol er IKKE en sykdom!

Hjertesykdom er en sykdom… men høyt kolesterol er IKKE det. Kolesterol er faktisk en veldig viktig substans i kroppen din, og har livsviktige funksjoner… det er TOTALT FEIL å prøve å “senke kolesterolet” bare på grunn av at propaganda fra farmasøytiske selskaper sier at alle på planeten bør gå på kolesterolsenkende medisiner.
I tillegg inneholder eggeplommer antioksidanten lutein samt andre antioksidanter som kan bidra til å beskytte deg mot inflammasjon i kroppen (den VIRKELIGE synderen for hjertesykdom, ikke kolesterolet!), noe som gir nok en grunn for at eggeplommen faktisk er bra for deg, og ikke skadelig.

Jeg har også lest en studie fra University of Connecticut som viste at en gruppe menn i studien som spiste tre egg per dag i 12 uker, mens de gikk på en diett med lite karbohydrater og høyere fettinnhold, økte nivået av det gode HDL-kolesterolet med 20%, mens deres dårlige LDL-kolesterol holdt samme nivå i løpet av studien. I motsetning hadde den gruppen som spiste eggsubstitutter (eggehviter), ingen merkbar endring i noen av disse, og kunne heller ikke se forbedring i det gode kolesterolet (husk at høyere HDL-nivå er forbundet med lavere risiko for hjertesykdom) slik som de som spiste hele egg gjorde.
Så jeg håper vi har avklart at hele egg ikke er en slags farlig mat som vil ødelegge kroppen din… hele egg er LANGT bedre enn kun eggehviter.

Men hva med de ekstra kaloriene i eggeplommene?

Dette er faktisk et ikke-tema. Selv om eggeplommer inneholder flere kalorier enn når man kun spiser eggehviter, har eggeplommer en så høy tetthet av næringsstoffer i disse kaloriene, at det øker den generelle næringstettheten per kalori du inntar. Hovedsakelig hjelper dette deg å regulere appetitten for resten av dagen, slik at du ender opp med å spise mindre kalorier totalt. I tillegg, sunt fett i eggeplommene bidrar til å opprettholde et godt nivå av fettforbrennende hormoner i kroppen din.

Totalt sett betyr dette at det ekstra fettet (sunt fett) og kaloriene fra plommen er så næringsrike at de faktisk HJELPER deg å forbrenne kroppsfett!
Ta også i betraktning at de vanlige eggene fra butikkene som kommer fra fabrikker med masseoppdrett ikke kan sammenlignes ernæringsmessig med økologiske egg fra frittgående friske høner som kan bevege seg fritt og spise et mer naturlig kosthold.

De typiske billige eggene fra matbutikken vil ha lavere nivåer av næringsstoffer, et høyere nivå av omega-6  og et lavere nivå av omega-3. På en annen side, de burløse økologiske eggene fra sunne kyllinger som får lov til å spise mer naturlig fôr og streife fritt, vil ha mye høyere vitamin- og mineralnivåer og et mer balansert og sunnere omega-3 og omega-6 fettsyreforhold.

Jeg sammenlignet nylig egg jeg kjøpte på matbutikken med noen egg jeg fikk fra en gård hvor kyllingene var sunne og gikk fritt. De fleste mennesker innser ikke at det er en stor forskjell, fordi de aldri har kjøpt ekte egg fra friske, fine høner… Eggene fra matbutikken hadde lysegule plommer og tynne svake skall. I motsetning hadde de sunne eggene fra den lokale gården sterke tykke skall og dypt oransjfargede plommer som indikerer mye høyere næringsnivåer og karotenoider. Med andre ord; et mye sunnere egg generelt.

Dette skyldes det faktum at frittgående høner som får streife på vidstrakte områder vil spise en rekke varierte grønnsaker, insekter, mark osv. som overfører mye høyere nivåer av næringsstoffer til eggene i forhold til en usunn høne som er fanget i en mørk fabrikk under forferdelige forhold og som ikke får annen mat enn hauger av mais og soya. Det er en drastisk forskjell i ernæringen som du får fra egget.

Neste gang noen forteller deg at eggehviter er overlegen på innhold og næring, så er det bare å ignorere det, og vite at du selv vet bedre.

Og for guds skyld, kan folk være litt mindre opptatt av å lage omelett med 4-5 eggehviter, og kun én eggeplomme. Vil du ha skikkelige helseeffekter av egget og bedre smak, så har kroppen din det mye bedre når den får i seg hele egget som er full av næringsstoffer.

Tror du virkelig at folk før i tiden kastet bort eggeplommen, og spiste kun det hvite? Aldri! De visste godt at hele egget inneholder mye mer næring og vitaminer enn kun halve.

En siste ting; jeg spiser selv 3-5 egg daglig. Jeg har gjort dette i snart 3 år, og kolesterolnivået mitt er perfekt. Fettprosenten min er også under 10.