Digifinans

Gjør solkremer mer skade enn nytte? (2018)

Er du sikker på at solkremen du bruker er helt trygg?

Vi har blitt fortalt om og om igjen at vi bør smøre godt på med solkrem når vi går ut i solen for å forebygge hudkreft, ikke sant? Vel, gjett hva? Tro om igjen! Mange av de mest vanlige kjemikaliene i de fleste kommersielle solkremene kan faktisk bidra til kreft, problematisk midjefett (på grunn av xenoestrogener i solkremens kjemikalier) og mange andre helseproblemer.

Noen av disse solkremene kan være like skadelig eller mer farlig for helsen din enn å gå uten solkrem i det store og det hele!

Selv om det fortsatt er en viss risiko å tilbringe tid i sommersolen uten solkrem, kan solkremen selv muligens utgjøre en større helserisiko. Kjemikalier i solkrem er svært lite skånsomme og absorberes raskt i blodet.

soling på strand

 

Men nå tilbake til sterkt kjemisk-baserte solkremer… Hva slags kjemiske sammensetninger er det du påfører huden din som absorberes i blodet? Tallrike studier har reist alvorlige bekymringer om disse kjemikalienes sikkerhet:

Oxybenzone – En av de viktigste ingrediensene i mange solkremer. Oxybenzone er også en penetrasjonforbedrer – et kjemikalie som hjelper andre kjemikalier å lettere trenge gjennom huden – dette betyr at enhver kjemikalie på huden raskt vil bli absorbert i blodet. Denne vanlige ingrediensen i solkrem er et hormonforstyrrende stoff som skader celler og er potensielt farlig spesielt for gravide kvinner. Oxybenzone har vist seg å redusere antall spermier og forlenge brunstperioden hos mus; og det kan være kreftfremkallende hos mennesker.

Retinylpalmitat – Retinyler er vitamin-A derivater som ofte brukes i kremer og solkremer. De er forbundet med akselerert vekst av hudlesjoner og svulster når det kombineres med soleksponering. Disse retinylene brukes ofte for å redusere utseendet av rynker, men data fra FDA tyder på at retinyler har kreftfremkallende egenskaper, som betyr at når det brukes på hud som utsettes for sol, kan det fremskynde utvikling av kreft! Denne ingrediensen er i omtrent halvparten av alle solkremer som selges kommersielt.

Octyl-methacinnamate er påvist å faktisk skade hudceller, og mange er meget følsomme eller allergisk mot denne ingrediensen. Det kan føre til alvorlige utslett, rødhet og irritasjon på følsomme individer.

Bensopenone-3 (BP3), homosalate (HMS), 4-metyl-benzyliden kamfer (4-MBC), oktyl- metoksycinnamat (OMC), og octyl-dimethyl-PABA (OD-PABA) ble alle funnet å ha østrogen-effekter i kroppen, som kan føre til vektøkning og flere typer kreft, inkludert brystkreft – selv hos menn.

The Center for Disease Control (CDC) utga en studie i 2008 som sier at nesten alle amerikanere har fått i seg forurensning av oxybenzone, en mye brukt ingrediens i solkrem. Dette kjemikalet har så langt vist potensielle koblinger til allergier, hormonforstyrrelser og celleskader, samt lav fødselsvekt hos spedbarn av mødre som blir eksponert under svangerskapet.

Selv om solkremer er ment for utvortes bruk, ender den populære solkremsprayen også opp med å bli inhalert, og er spesielt farlig. Mens inhalerte partikler av alle størrelser kan utgjøre en helserisiko, så kan ørsmå nanopartikler lettere penetrere åpninger og vev i kroppen din og forårsake betennelse og økt risiko for kreft eller andre luftveisproblemer.

Ok, så hva kan jeg gjøre for å forhindre solbrenthet og aldring av hud fra solen?

Husk at små daglige doser med solskinn (10-30 minutter daglig over det meste av kroppen) kan bidra til å øke vitamin D-nivået i kroppen din og faktisk BESKYTTE deg og redusere risikoen for hudkreft… Den viktige nøkkelsetningen er “en liten daglig dose” uten å brenne seg.

Hva om jeg vil sole meg mer enn 30 minutter? 

Den beste og mest naturlige solkremen du kan få dersom du kommer til å bruke mer enn en halvtime ute i den varme sommersolen, er solblokkere (mineralbasert) som inneholder sinkoksid, og/eller titandioksid som sine aktive bestanddeler. Disse ingrediensene er trygge, naturlige ingredienser som fysisk blokkerer UVA og UVB-stråler ved å holde seg på huden i stedet for å absorberes inn i huden, og det er ingen helsemessige bekymringer ved å bruke disse naturlige sol-blokkerne på din hud.

Ulempen med disse typene av naturlig fysiske solblokkere er at de har en tendens til å gi et hvitt belegg på huden din, slik at de ikke ser så tiltalende ut som de kjemiske solkremene som er usynlige ettersom de absorberes inn i huden din. Så det andre alternativet er rett og slett å sørge for å dekke opp med klær dersom du ikke ønsker å bruke en mineralbasert solblokker som gjør huden hvit.

Det kan være noen sinkoksid og/eller titandioksid baserte solkremer tilgjengelig som gjør en bedre jobb med å ikke gi et hvitt lag på huden, men du må kanskje eksperimentere med forskjellige merker før du lander på én. Du kan f.eks starte med denne, så kan du vudere selv.

Og viktigst av alt, for å beskytte huden din og minimere skaden solen kan gjøre på huden din så bør du SPISE solbeskyttelse for best å beskytte huden mot solskader og kreft.

Ok, jeg snakker ikke om å klemme de greiene ut av flasken og faktisk spise det!

Jeg snakker om å beskytte huden din fra innsiden og ut med ernæring! En av de beste måtene å forebygge solskader, og beskytte huden din på, er med ditt kosthold. Ja, du kan faktisk spise din egen sunne versjon av «naturlig solkrem» ved å følge disse anbefalingene:

Først, sørg for å spise rikelig med omega-3 rik mat i ditt daglige kosthold. Det viser seg at eikosapentaensyre (også kalt EPA) i omega-3 fettsyrer hjelper å forlenge tiden det tar huden å bli brent under soleksponering og reduserer sjansene for hudkreft. De beste kildene for Omega-3 fettsyrer kommer fra kjøtt (helst fra dyr som spiser gress og naturlig mat), hele egg fra frittgående høns, og villfanget fisk som laks, sardiner og makrell.

Men ha dette i bakhodet: En optimal balanse mellom omega-3 og omega-6 (1:1-2:1) er kritisk for mange helsemessige faktorer, inkludert hudens helse. Hvis du spiser mye mer omega-6 fettsyrer i forhold til omega-3, vil du faktisk øke sjansene for hudkreft fra solen.

Det er et velkjent faktum at folk som regelmessig spiser en diett med høyere nivå av mettet fett og omega-3 fettsyrer har en tendens til å ha mye glattere, mykere hud. I kontrast, vil en diett høy i transfett og overdrevent

høye nivå av omega-6 fettsyrer aldre huden, og når folk bruker denne type kosthold har de en tendens til å ha “eldre” hud og rynker.

Flere tips:

Fjern raffinerte vegetabilske oljer fra kostholdet ditt, og spis i stedet smør fra gressetere, ekstra virgin olivenolje og virgin kokosolje. Noen av oljene med høyest omega-6 er soyabønne-, solsikke-, bomullsfrø-, peanøtt- og maisolje, så unngå disse (dette betyr også å unngå alt som er fritert!). Fjern pakket og behandlet gatekjøkkenmat, og forbered fersk og hel mat fra grunnen av.

Spis karotenoider. Karotenoider er fargerike molekyler som reflekterer UV-stråler. Hver av pigmentene fungerer som naturlige solblokkere. Når mennesker inntar karotenoider, tilføres det huden for å forebygge solbrenthet og oksidativt stress.

De beste kildene til karotenoider er hele egg, spirulina, mørkegrønne bladgrønnsaker (grønnkål, kål, spinat, etc), og fargerike gul-oransje frukter og grønnsaker (aprikoser, cantaloupe melon, søt rød paprika, gulrøtter, søtpoteter og squash).

Det mest potente karotenoidet er et rødt pigment som finnes i alger, laks, ørret, reker, hummer og andre skalldyr. Det er kjent som astaxanthin. Astaxanthin er 1000 ganger mer effektiv på å beskytte huden mot UV-skader enn andre karotenoider. En måte du kan gi en dobbel dose av hudbeskyttelse er å ta et daglig tilskudd av krillolje, ettersom krillolje er den beste naturlige kilden til astaxanthan samt potente omega-3 fettsyrer i den form som er mest anvendelig for kroppen din.

Lykopen finnes i røde frukter som tomater, rød paprika og vannmelon. I motsetning til mange andre frukter og grønnsaker, gir koking faktisk økt innhold av dette næringsstoffet. Tomatpuré har faktisk mye mer lykopen enn ferske tomater. I en studie, hadde forbrukere av tomatpurébedre beskyttelse mot solbrenthet, sammenlignet med kontrollgruppen etter 12 uker.

Drikk rikelig med grønn te om dagen for intern solbeskyttelse. Grønn te er kjent for å inneholde en kategori av antioksidanter som kalles polyfenoler som øker hudens evne til å beskytte seg mot solen. Hvis idéen om å drikke varm grønn te på en varm dag ikke frister, gå heller for et glass kald grønn te med is.

Husk også at ALLE téer er rike kilder til ulike hudbeskyttende antioksidanter, så vurder å utvide sortimentet utover bare grønn te og prøv yerba mate, rooibos, tulsi te, mynte, kamille og andre téer… jo mer variasjon du har, jo større mangfold av antioksidanter får du.

Som snacks, bruk vitamin- og flavonoidlrike fruktlignende bær og andre frukter som mango, kiwi, fersken, kirsebær og plommer som er naturlig søte og saftige. De fleste frukter er rike på vitamin-C, som også er et supert vitamin for hudens helse. Kjent for sin rolle med å bygge kollagen, hindrer vitamin-C rynker og photo-skade gjennom sin anti-inflammatoriske virkning. Putt noen bær i en bolle til frokost, lag en bærsmoothie, eller nyt bær som en sunn dessert.

For å oppsummere:

  • Unngå farlige kjemikalier i vanlige kjemisk-baserte solkremer. Disse inneholder potensielt kreftfremkallende stoffer, samt kjemikalier som er kjent for å bidra til det problematiske midjefettet.
  • Ikke glem beskyttelse for huden og fordeler D-vitamin gir deg ved å få små doser (10-30 minutter daglig) av daglig middagssol over en god del av din kropp (uten brenning) før du smører på solblokkering eller dekker deg til med mer klær.
  • Hvis du må oppholde deg lengre perioder ute i sommersolen, spis et hudvennlig kosthold med mye antioksidanter som ulike te, bær, karotenoider, etc. Det er en god idé å ta et daglig supplement av krillolje på sommeren for å beskytte huden din, på grunn av at den naturlige formen av astaxanthin har vist seg å være en av de mest kraftfulle forbindelser for å beskytte huden din innenfra.

Beskytt også huden din fra overflødig sol og svie ved enten å dekke opp med klær eller med en trygg og naturlig solkrem basert på sinkoksid eller titanoksid… men kun etter at du har fått en liten dose (10-30 minutter) med sol over store deler av kroppen din, for å øke nivået av vitamin-D som beskytter huden mot kreft.

Les også at solkrem reduserer opptak vitamin D.