For mye stillesitting er nærmest blitt en folkesykdom her i landet. Mange har stillesittende jobber, og sitter i tillegg for mye stille også på fritiden. Du trenger ikke nødvendigvis å trene, men det å være i fysisk aktivitet i minst 30 minutter hver dag bør være et minimum.
Bevegelse er viktig for både blodsirkulasjon, muskler og ledd. Fra 30-årsalderen reduseres i tillegg benmassen i kroppen. En gåtur i raskt tempo i 30 minutter hver dag vil minimere tapet av benmasse og samtidig holde muskler, ledd og blodomløpet ved like.
Ungdom beveger seg mindre nå enn før
Det hersker liten tvil om at den digitale tidsalderen har ført til at ungdom sitter mer stille foran ulike skjermer, som PC, nettbrett og mobil. De ungdommene som ikke er aktive innen en idrett, som for eksempel fotball, håndball, friidrett eller ski, er ofte de samme som bruker mesteparten av fritiden sittende foran skjermen, enten for å game eller se på serier.
For lite fysisk aktivitet er skadelig for folk i alle aldre. Du bør derfor sørge for å holde deg i fysisk aktivitet i minst 30 minutter hver dag. Det trenger ikke å være sammenhengende, og kan gjerne deles opp i bolker. Det er imidlertid viktig at aktiviteten innholder nok bevegelse til å gjøre deg andpusten, som for eksempel rask gange. Du trenger ikke nødvendigvis å løpe, selv om det også er bra for kroppen.
Bevegelse er forebyggende
Holder du deg fysisk aktiv, reduserer du risikoen for fallskader når du blir eldre. Nordmenn ligger helt i verdenstoppen når det kommer til bruddskader på grunn av benskjørhet. Sitter du mye stille foran TV-en, eller foran PC-en og for eksempel spiller online casino, er sjansen for å utvikle benskjørhet langt større enn hvis du sørger for å holde deg i bevegelse i en halv time om dagen.
Det holder til og med å gå sakte. All bevegelse er nemlig bedre enn ingen bevegelse. Allerede når du reiser deg opp fra godstolen og begynner å gå, øker forbrenningen i kroppen betraktelig i forhold til å sitte stille. Faktisk øker energiforbruket ditt med rundt 90 prosent bare ved å reise deg og bevege deg litt. Det øker ytterligere til 200 prosent ved å gå rolig, mens rask gange gir deg tre ganger så høy forbrenning som stillesitting.
Mange faktorer påvirker energiforbruket
Det er flere faktorer, som for eksempel kjønn, alder, vekt, høyde og muskelmasse som påvirker energiforbruket ved fysisk aktivitet. Det som virker lett for en veltrent ung mann eller dame, kan være veldig anstrengende for en på 75 år som i tillegg er utrent, og som dermed vil ha et høyere energiforbruk ved å utføre den samme aktiviteten.
Det er små ting i hverdagen som kan hjelpe deg å holde kroppen bedre ved like, som for eksempel å ta trappene istedenfor heisen innimellom. Men vil du virkelig bli i bedre form, og dermed gjøre kroppen i stand til å tåle mer, er fysisk aktivitet som løping og svømming gode alternativer.