Digifinans

Du kan trene uten å vite om det

Noen elsker å trene, mens andre er som Pusur, og trener kun hvis de absolutt må (og selv ikke da). Jeg har hørt unnskyldningen før, om at man alltid har noe annet man egentlig skulle gjort. Det ender gjerne med at man kun sitter i sofaen og putter i seg enda mer potetgull og Cola.

Det er på tide å få vekk den dummeste unnskyldningen av dem alle; “jeg har ikke tid”.

La oss se på en måte som kan få oss til å fjerne den setningen, og også se på ulike måter du kan trene på uten at du engang vet at du trener.

Sannheten om trening

Med mindre du trener som en toppidrettsutøver, så må du faktisk tenke på hva du spiser hvis du skal klare å holde kroppen i sjakk. Det hjelper ikke å trene regelmessig, hvis du hele tiden putter junkfood i munnen.

Av en eller annen grunn, så klarer folk flest å rasjonalisere de mest idiotiske ting. Man bruker så disse unnskyldningen til å kunne gjøre enda mer skade på seg selv. Noen sier faktisk “siden jeg allerede har gjort noe dumt i dag, så kan jeg likegodt fortsette med dårlige handlinger. Jeg starter mitt nye og bedre liv i morgen”.

For å kunne leve et sunt og godt liv, så må du tenke over dette:

  • Trener du i ca 1 time, og forbrenner ca 400 kalorier, så er det ikke lurt å belønne seg selv med en snack som inneholder 1000 kalorier. Dette må du slutte med i dag.
  • Trening betyr ikke nødvendigvis å løpe på en tredemølle i 3 timer, og føle seg elendig. Trening kan være alt som øker pulsen din og som tar kroppen din litt utenfor komfortsonen.
  • Maten du spiser står for ca 80% av hvordan kroppen din ser ut når det kommer til slanking og helsa di. Hvis jeg skulle be deg om å endre enten maten din eller treningsrutinen din, så hadde det vært maten.
  • Alt du gjør teller, og summen av det du gjør kan utgjøre mye. Ett dårlig valg ødelegger ikke dagen din. Én dag uten trening, ødelegger ikke uka di. Én uke uten trening, ødelegger ikke måneden. Hvert valg du tar, kan føre deg nærmere eller lenger i fra målet ditt. Ikke bekymre deg for det valget du gjorde for 10 minutter siden, eller det valget du tok i går. Tenk heller på det neste målet du skal gjennomføre.

Kombinér de 4 punktene du nettopp har lest, og du sitter igjen med følgende:

Trening er en bonus. Trening hjelper hjertet ditt til å bli sterkere, og kan føre til muskelvekst. Du kommer deg også ut av huset (stort sett) og du får D-vitamin om du er ute om sommeren.

Trening er ikke en unnskyldning for å spise dårlig og usunn mat. Du må heller omprogrammere tankegangen din. I stedet for å si “jeg fortjener dette”, så kan du heller si “hvis jeg skal trene, så kan jeg gjøre det dobbelt så bra ved å spise sunt også.”

Trener du daglig, så er det en påminnelse på at du forbedrer deg selv hver dag. 

Trening uten at du trener

Når du sier “jeg liker ikke å trene”, så sier du egentlig “jeg liker ikke å trene akkurat den type treningsform som du tenker på.”

Hvis du ikke liker å løfte vekter i et gym, så er det bare å la være. Hvis du ikke liker å løpe, så ikke gjør det.

Man bør finne en måte å trene på hver dag, siden dette vil holde tankegangen og hodet vårt i sjakk.

Her får du noen måter du kan trene på, uten at det føles som trening:

Fjellturer, spesielt med venner. Går du turer i fjellet, så får du ikke bare god trening, men også en god opplevelse i naturen. Går du med venner, så kan du også ha noen å prate med.

Gå. Ingen tid til fjellturer? Ta en gåtur i stedet. Rekker du kun 15 minutter med rask gange, så er det mye bedre enn ingenting.

Fjellklatring. Fjellklatring (eller klatring på innevegg) er en fantastisk aktivitet som trener store deler av kroppen. Er du i fjellveggen, så får du også en veldig fin opplevelse ute i naturen.

Dansing. Har du noen gang danse swing? Eller kanskje hip hop? Du kommer til å svette innen 10 minutter. Eller kanskje du vil prøve Zumba? Alle danseformer er fantastisk for kroppen, og du trener uten å tenke over det.

Lek med barna. Har du barn (eller barn i slekta di) som du kan leke med, så gjør det. Løp rundt huset, og jag ungene. De elsker det. Eller lek “boksen går.” Barn elsker å være i aktivitet, spesielt hvis en voksen kommer ned på nivået til et barn. Benytt deg av denne fantastiske muligheten.

Kampsport. Du har sikkert sett The Matrix. Du har kanskje tenkt at det hadde vært kult å kunne være Neo? Begynner du på kampsport, så kommer du noen hakk nærmere det målet. Kampsport er også en treningsform som trener både utholdenhet og styrke.

Bruk en databenk i ståhøyde. Du får kanskje ikke så mye trening av å stå, men det er hakket bedre enn å sitte. Og spesielt bedre er det for ryggen, da folk flest sitter altfor mye. Skaff deg en benk som kan justeres automatisk, så kan du variere mellom å sitte litt, og stå litt.

Sex. Trenger vel ikke å si mer om den…

Vask og rydd. De fleste synes det er kjedelig å vaske hus. Hva med å gjøre det hele til en lek. Sett på en sang i stua, og se hvor mye du klarer å støvsuge/vaske i løpet av den sangen. Så tar du en ny låt, og ser hvor langt du kommer på den. Du er ferdig med vaskingen før du vet ordet av det.

Yoga. Du blir mer fleksibel, sterkere og du lærer å slappe helt av. Ta et kurs i yoga, og tren på det daglig. Etter hvert kan du gjøre det hver morgen, uten at du trenger å gå på kurs.

Dataspill med bevegelse. Har du Nintendo Wii eller noe lignende, så kan du spille spill som tvinger deg til å bevege på kroppen. Dansematte, golf, Star Wars…you name it. Finn et spill som du liker, og bruk det når du har mulighet. Det er bedre å spille slik spill, enn å sitte i en stol og spille bilspill.

Spill et instrument. Visste du at én time med fiolinspilling brenner ca like mye som om du går i ca én time.

Bruk sykkelen til jobb. Det er utrolig hvor mye det kan utgjøre om du bytter ut bilen med sykkelen. Du får bedre helse, og du sparer mye penger. Hvis du synes det høres slitsomt ut, så kan du kjøpe en el-sykkel. Fortsatt litt trim, og du sparer mye penger på drivstoff++.

Noen tips til slutt

  • Si nei før du sier ja. Ikke si “jeg har ikke tid” når du egentlig har tid. Ikke si “jeg har ikke råd”. Prioriter annerledes, og du har plutselig råd.
  • Bestem deg på forhånd. Hvis du begynner på noe som krever forskuddsbetaling, så er det en fordel. Da har du større grunn til å faktisk gjennomføre det, siden du allerede har betalt.
  • Begynner du på noe nytt, så forvent at du ikke er flink første gangen. Du begynner på en aktivitet for å lære det. Det er ingen som er ekspert første gangen. Øvelse gjør mester.
  • Ha det gøy. Husk at du kan bli påkjørt av en buss i morgen. Nyt hver dag, og ha det gøy hele tiden.

Er det noe du har tenkt på lenge, men som du har utsatt i lang tid? I dag er tiden inne for å prøve ut akkurat det. Du må bare komme deg over dørstokkmila, og gjøre noe med det. Det er mye lettere å fortsette når du først har begynt.

Ikke forvent å være flink i begynnelse. Just do it!