Digifinans

Rengjøring – slik vasker du kjøkkenet effektivt

Det er ikke alle triks du leser om på nett som fungerer, men følger du det som står under, så får du nok gode resultater. Du har nok også alt du trenger når du skal utføre de triksene du ser under.
De fleste har bakepulver, eddik og matolje i skapet på kjøkkenet. Visste du at dette kan brukes til mer enn bare matlaging? Under finner du 7 triks som kan gjøre kjøkkenet ditt rent og pent…og luktfritt.

Rustfritt stål med flekker

Har du stål på komfyren, eller et kjøleskap i stål, så har du sikkert opplevd at det setter seg lett fingermerker på det. Det er også ofte vanskelig å fjerne disse merkene. En god løsning er å bruke babyolje på flekkene. Finn fram et tørkepapir, og legg litt babyolje på. Mangler du babyolje, så kan du bruke litt matolje i stedet for. En god matolje som “alle” har på kjøkkenet sitt er olivenolje. Tips til slutt: ikke bruk stålull.

Oppvaskmaskinen stinker

Til rengjøring kan man ofte bruke eddik. Dette fordi den fjerner dårlig lukt og flekker. Har du et rom som lukter røyk, så kan du f.eks sette en bolle med eddik i rommet, og lukten forsvinner etter hvert. For å fjerne lukten i en oppvaskmaskin som lukter ille, så gjør du omtrent det samme: sett en bolle med litt eddik i på hyllen øverst i oppvaskmaskinen. Sørg for at oppvaskmaskinen er tom. Kjør så maskinen som vanlig. Husk også å fjerne matrester fra bunnen i maskinen.

Mat som har brent seg fast

Du har kanskje brent fast mat i en kjele, og sliter med å få det bort igjen. Du bør for all del unngå å skrape dette vekk, da det kan skade kjelen din. Prøv heller å dekk bunnen med bakepulver, og bland det sammen med litt vann. Denne blandingen med bakepulver og vann vil begynne å boble, og da gjør bakepulveret en god jobb. La dette stå i minst en time, og de fastbrente flekkene vil mest sannsynligvis løse seg opp. Er det fortsatt mer igjen? Prøv en runde til da vel.

Brunt sukker som har blitt hardt

Hvis du lar brunt sukker stå i skapet på feil måte, så blir det etter hvert hardt. Selv om det brune sukkeret har blitt hardt, så trenger du likevel ikke kaste det. Prøv først å legg en brødskive i pakken med det brune sukkeret, og tett igjen etterpå. Vent et par dager, og sjekk om sukkeret har blitt bedre. Eller, du kan prøve å legge sukkeret i en skål, og så legge et fuktig klede over skålen. Etter hvert så blir (sannsynligvis) det brune sukkeret mykere. Har du veldig dårlig tid, så kan du prøve å sette sukkeret i mikroen, og en skål med vann ved siden av sukkeret.

Husk; neste gang bør du sette det brune sukkeret i en lufttett beholder, gjerne i kjøleskapet. Da holder det seg mye bedre.

Tallerken med riper

Det finnes flere produkter i butikkene som lover å fjerne riper du har på ulike typer materialer, som f.eks tallerkener. Vil du spare penger, så kan du bruke noe du sannsynligvis allerede har i huset. Er du ute etter å fjerne grå striper som har satt seg på porselensservise ditt, så kan du bruke skurekrem og en enkel klut. Knikk i noen minutter, og ripene forsvinner etter hvert.

Rust på bestikket

Har du fått rustflekker på bestikket eller på vasken din, så behøver du ikke å bruke dyre produkter fra butikken med en haug med kjemikalier. Du kan bruke naturlige produkter du kanskje allerede har på kjøkkenet. Prøv å strø litt salt over flekkene, og hell litt sitron- eller limesaft over etterpå. La denne blandingen virke i noen timer før du skrubber av rusten med sitron- eller limebiten du sitter igjen med. Du kan også prøve å legge rustent metall i eddik. La dette ligge i ca 1 døgn, og flekkene skal da være borte.

Søppelbøtter som lukter dårlig

Er det slik at det lukter dårlig av grønnsakshyllen eller søppelbøtten selv etter at du har vasket? Her kommer også eddik fram som en god løsning. Sett en skål eller bolle med eddik i den tomme søppelbøtten over natten. Du kan også sette den i kjøleskapet. Hvis lukten ikke er borte til neste dag, så kan du gjøre det én gang til.