Digifinans

5 tips som gjør at du stresser mindre på jobben

Studier viser at 8 av 10 er stresset når de er på jobb. Ikke hele tiden, men flere ganger i løpet av arbeidskarrieren sin.

Hvorfor fører arbeidet du gjør til stress? En del føler faktisk angst på vei til jobb. De liker ikke jobben, eller sjefen eller sine kollegaer. Flere gruer seg til jobben når de kommer til søndagen, og bruker mye energi i helgen til å grue seg til jobben. Én av faktorene som kan avgjøre om du stresser unødvendig mye er arbeidsbenken/kontoret. Er det for lite, er det altfor mye rot der, eller er det mye bråk rundt deg når du prøver å konsentrere deg? Det høres kanskje ikke så ille ut, men det kan faktisk være en av de største årsakene til stress på jobben.

Hvis du er stresset på jobben, så les videre. Her får du 5 tips som KAN gjøre arbeidsdagen din noen hakk lettere.

1. Rydd pulten din i dag

Noen hevder kanskje at de som har en rotete skrivepult, er mye mer kreative enn de som har en ryddig og ren skrivepult. Dette kan være sant i noen tilfeller, men det handler faktisk ikke om at skrivepulten er full av rot. Det handler mer om at kreative personer ofte har lite organisering i ting og tang, og det kan derfor hope seg opp mer rot rundt vedkommende. Folk med mye rot rundt seg (altså folk som er rotete av natur) er ofte mer stresset enn de kan virke utad. Det du kan gjøre i dag, er å rydde skrivepulten din slik at du faktisk kan SE skrivepulten din. Det sies at de som har en ryddig skrivepult ofte er:

  • mindre kriminell
  • mer ryddig generelt
  • mer generøs
  • mer villig til å gi bort noe til en frivillig organisasjon

Disse punktene er ofte assosiert med lykkelige personer som har lite stress i livet sitt.

2. Organiser alt på internett (i skyen) og på PCen

Har du god oversikt på hva du holder på med og hva du eier, så vil du få et liv med mindre stress. Det vil gå mindre utover din mentale helse når du har kontroll på tingene dine.

For at du lettere kan kaste ut papirer og lignende, så kan du lagre alt på internett. Bruk en scanner for å scanne inn dokumenter, og lagre de på disken din. Husk å ta backup jevnlig. Har du skylagring, så trenger du ikke tenke på backup i like stor grad, da filene ligger trygt i “skyen”. Gode løsninger er Dropbox, Microsoft Onedrive og Google Disk. Har du mange notater du vil organisere, så kan du prøve ut Microsoft Onenote eller Evernote.

Bruk også en digital kalender hvor du har oversikt over alt du skal gjøre og alt du skal huske på. Har du god oversikt over arbeidet ditt og livet ditt, så vil du spare mye tid i lengden på frustrasjon og lignende. Du vil også få mindre stress i hverdagen din.

3. Ikke stol blindt på koffein/kaffe

Mange av de som jobber på kontor, får dårlig holdning pga mye sitting, og det kan gå utover synet siden mange glemmer å blinke så ofte de skal når de stirrer på en skjerm. Men, en stor årsak til stress hos mange er inntak av mye kaffe. Ja, du hørte riktig…kaffe!

Drikker du mye kaffe, så vil koffeinet stresse opp kroppen din unødvendig mye. Noen kopper på arbeidsplassen gjør ingenting, men pass litt på inntaket slik at det ikke går helt ut av kontroll. Har du mulighet, så kan du brygge litt svakere kaffe, slik at du kan drikke like mye, men inntar mindre koffein.

4. Ta pauser i løpet av arbeidsdagen

Det er godt for hjernen din å ta pauser i ny og ne. Når du tar en pause (går bort fra arbeidsbenken din), så tar hjernen din en pause fra jobben. Når du kommer tilbake til arbeidsbenken, så slår hjernen seg på igjen til arbeidsmodus. Tar du hyppige, men korte pauser, så vil det påvirke hjernen og konsentrasjonen i positiv grad. Studier viser at de som tar seg en gåtur i løpet av arbeidsdagen opplever mindre stress på jobben. Gåturen bør vare i minst 20 minutter.

5. Finn en rolig plass på jobben din

Skal du jobbe effektivt, så er det lurt å finne en plass hvor det er rolig og lite støy. Men, jobber du i et åpent landskap, så er ikke alltid dette så lett å få til. Jobber du i et område hvor det er mye støy, så kan det påvirke stressnivået negativt. Derfor bør du benytte deg av alle plasser som er rolige når du har mulighet. Enten det er i pausen, eller om du trenger 5 minutter en plass. Sett deg ned hvor det er helt stille, og lukk øynene. Det hjelper faktisk på kroppen, og du vil bli roligere. Hvis du ikke er avhengig av å høre hva alle andre sier på jobben, så kan du bruke ørepropper som demper mye av lyden. Det finnes mange ulike varianter. Finn en som passer for deg.

En hverdag med lite stress er fint for alle

Hemmeligheten til en dag med mindre stress er å finne årsakene til hvorfor du blir stresset. Det kan være at kontorpulten din flyter over av rot, eller at han som sitter ved siden av deg prater veldig høyt i telefonen. Ta ett steg om gangen, og gjør små endringer hver dag. Du vil til slutt oppleve at stressnivået går betraktelig ned.