Digifinans

12 tiltak for å bedre hverdagen

Det er mye man kan gjøre for å bedre hverdagen. Ikke alt er like lett, men gjør man litt hver dag, så kommer man raskt inn i gode vaner som varer livet ut. Her får du noen tiltak som kan bedre hverdagen din betraktelig:

  1. Søvn. Prøv å sikt deg inn på 7-9 timer søvn hver natt. Det er når du sover at kroppen reparerer seg selv, og at kroppen fylles opp med ny energi. For å sovne lettere, og for å få en bedre søvnkvalitet, så er det lurt å ikke bruke TV/PC/nettbrett/mobil før du skal legge deg. Er du likevel avhengig av å bruke dette, så anbefales det briller som fjerner blålyset fra skjermene. Blålyset er det som gjør oss våkne, og det lurer kroppen til å tro at det er midt på dagen. Det finnes ulike briller du kan bruke, men en brille som er billig og bra er denne brillen.
  2. Spis naturlig og rent. Spis mest mulig naturlig mat, som ikke er tuklet med. En bok som anbefales er Ekte vare. Denne tar for seg en rekke matvarer og matvareemner, og gir leseren en forklaring på hva matvaren inneholder, og tips til hva du bør kjøpe i stedet. Kroppen vår er avhengig av skikkelig drivstoff. Ikke tenk at det er kun bilen din som skal ha skikkelig drivstoff. Kroppen din er mye viktigere enn bilen. Unngå kunstige søtninger, MSG, nitritt osv. Noen hevder at dette ikke er farlig. Greit nok, det kan være. Men hvorfor ta sjansen. Selv om noe er ufarlig i dag, så kan forskning som kommer om 20 år vise noe helt annet. Tenk slik; hvis det ikke er negativt at jeg IKKE spiser det, så la være. Kinamat er kanskje heller ikke så sunt alltid, for eksempel.
  3. Sol. Vi hører i media at soling er farlig, og man må passe seg for solen. Ja, du skal respektere solen, men solen er også veldig viktig for oss. Sollys er den beste kilden til vitamin D. Vitamin D er svært viktig, og får du for lite av dette, så vil du raskt oppleve problemer i form av depresjoner, slapphet osv. I Norge har vi ikke mye sol, og den solen som er på den kaldeste tiden av året hjelper lite når det kommer til D-vitamin. Tenk da at du må få i deg en skikkelig fiskeolje som er rik på vitamin A, D og omega-3.
  4. TV. TVen bør være på så lite som mulig. Hva trenger du egentlig TVen til. Nyheter? Der er det kun elendighet som vises på nyhetene som du ikke trenger å minnes på daglig. Sitcoms? Det gir deg underholdning, men å sitte i en sofa å le, er ikke bedre enn å gå en tur i naturen. Dokumentarer? Ja, det kan være kjekt, siden du kan lære noe. Mye av det som går på TV er der for å få deg avhengig. Tenk at du skal kun se noe på TV som kan gi deg læring. Du trenger ikke vite at noen i Kina har mistet livet. Du trenger ikke vite at det gikk et snøskred i Canada. Det som er viktig å få med seg, vil du få med deg uansett.
  5. Minst mulig stråling. Tenk at du skal utsette deg selv for minst mulig stråling. Har du mobiltelefon, så sett den på flymodus om natten, og gjerne når du har den i lomma. Du trenger ikke å være tilgjengelig HELE tiden. Vil du være på den sikre siden, så kan du prøve Green 8 Gold, som skal festes på batteriet på mobilen. Det sies at strålingen nøytraliseres. Hvorvidt dette fungerer, er vanskelig å si, men her kan det også være greit å tenke “føre var”.
  6. Beveg deg utendørs. Tenk at du skal bevege deg utendørs i minst 30 minutter hver dag. Minst. Dette vil hjelpe deg til å holde deg i form og holde deg frisk. Du vil også i større grad unngå psykiske lidelser som f.eks depresjon. Er du mye utendørs i aktivitet, så kan du med bedre samvittighet sitte i sofaen med en god bok senere på kvelden.
  7. Les bøker. Bøker er viktig for å holde hjernen aktiv. Les bøker som enten får deg ut i en fantasiverden (en standard roman), eller bøker du kan lære noe av. Som nevnt lenger opp, så er Ekte vare en bok som anbefales når det kommer til maten vi spiser.
  8. Vær rundt positive mennesker. Er du i et miljø hvor det befinner seg en del negative mennesker, så vil det før eller siden påvirke din helse. Da er det bedre å være rundt de menneskene som gir deg noe positivt. Mennesker som snakker om hyggelige ting, og som støtter deg i det du ønsker å gjøre. På sikt vil du merke stor forskjell.
  9. Tenk at du hele tiden skal utforske nye situasjoner. Du trenger ikke å reise jorden rundt flere ganger i året, men prøv å tenk at du skal komme deg bort fra det mønsteret du er i hver dag. Det kan være å besøke nabobyen, eller kjøre ut på landet (hvis du bor i en storby), slik at miljøet og menneskene rundt deg endres. Dette er veldig sunt for hjernen. Finn glede når du reiser, og lær å sett pris på nye impulser.
  10. Skriv! Det kan være en blogg om fotografi hvis det er en interesse du har. Eller det kan være en dagbok om hvordan dagen har vært. Kanskje du vil skrive om dine mål for fremtiden, og hva du er takknemlig for. Skriv gjerne med penn på et papir, da du stimulerer hjernen på en annen måte enn om du bruker PC.
  11. Finn det indre barnet i deg. Se på verden med nye øyne. Et barn er fascinert over verden på en helt annen måte enn voksne. Tenk at du er et barn, og jobben din er å utforske alt rundt deg. Tenk at det som er rundt deg må settes pris på. Vær takknemlig for den verden du lever i og gjør det beste ut av det.
  12. Vær glad. Er du sint, så blir du selv mindre intelligent i det øyeblikket du er sint. Prøv å få kontroll over egne følelser og prøv å ikke bli påvirket av ytre stimuli. I dag får vi vite om alt det negative i verden ved å sjekke Facebook eller aviser på nett. Lær deg å gi slipp på det som ikke angår deg, og gi blaffen i om noen mener noe annet enn deg. Den holdningen du har daglig, vil påvirke hvordan du ser på verden over tid. Velg din sti med omhu.