Digifinans

Sekundær drukning (dette bør du vite)

Her får du noen tips som kan hjelpe deg til å se om barnet ditt er i faresonen når det kommer til sekundær drukning.

En gutt som heter Per svømte rundt i et basseng, og fikk litt vann inn i munnen og ned i kroppen. Han hostet litt, gikk ut av vannet, tørket seg og dro hjem.

Alt var OK…trodde foreldrene.

Etter noen timer, da Per hadde lagt seg ned på sofaen, så døde han.

Noen år senere kom det en lignende episode. En liten gutt ved navn Ola døde nesten etter å ha opplevd det samme som Per. Forskjellen var at han kom seg til sykehuset tidsnok.

Flere nyheter har kommet i det siste som handler om tørrdrukning. Episodene over kalles ikke tørrdrukning, men forsinket drukning eller sekundær drukning.

Ved tørrdrukning, så kommer det ikke vann ned i lungene. Stemmebåndet får krampe og gjør at man ikke får puste skikkelig. Det kan se ut som en normal drukning, fordi det skjer der og da, og forårsaker kvelning.

Ved forsinket drukning (sekundær drukning), så skjer det noe helt annet. I tilfellene du leste om ovenfor, så kommer det litt og litt vann inn i lungene – akkurat så lite at du egentlig ikke merker det der og da. Vannet ligger i lungene og gjør at lungene ikke klarer å tilføre surstoff til blodet. I de neste timene, så vil man ha problemer med å puste skikkelig.

Og husk dette; når man drukner, så ser det ikke ut som på film, hvor man skriker og hoster osv.

Det har faktisk skjedd at barn har druknet selv om foreldrene har sett på barna i vannet. Så lett er det altså å gå glipp av tegnene på drukning.

Dette er noe av det du må se etter når det kommer til sekundær drukning, selv timer etter du har forlatt bassenget:

  • Vanskelig for å puste, hoste, brystsmerter eller oppkast.
  • Blir veldig trøtt.
  • Merkelige forandringer i oppførsel.
  • Merkelige forandringer rent fysisk (blå lepper, blek i huden…)

Hvis du opplever noe av dette, så bør du kontakte legevakten umiddelbart.

Og bare en liten notis; den beste måten å unngå at barnet ditt drukner på, er å være i bassenget sammen med barnet ditt (gjerne mindre enn 1 meter unna).

Ikke få panikk.

Av de som drukner, så er det kun 1-2 % som opplever tørrdrukning eller sekundær drukning (forsinket drukning).

Slike ulykker som ble nevnt ovenfor er svært sjeldne. Du bør derfor ikke bekymre deg for mye. Det beste du kan gjøre er å lære deg tegnene (som nevnt ovenfor), og huske på disse når du tar med barnet ditt i basseng eller på annen svømmeplass.

Det beste er også å lære barna dine om hvordan de skal oppføre seg i vannet, og lære de hvordan man svømmer skikkelig. Begynn gjerne med svømmetrening når barnet er rundt 4 år. Gjerne før om barnet vil det.

sekundær drukning
Det er kjekt å bade med barna. Bare husk på å være i nærheten når de bader.

Da har du kanskje blitt litt klokere på sekundær drukning. Neste steg er å kose deg i bassenget med barna dine.

Les også: Spiser ikke barnet ditt?