Digifinans

Importere bil fra Sverige (det du trenger å vite)

Importere bil fra Sverige? Les under, og få noen gode tips.

Før du skal importere bil fra Sverige, så må du sette deg godt inn i reglene som gjelder import og eksport.

Hvilken bil?

Finn frem til den bilen du aller helst vil importere fra Sverige. Det finnes mange verktøy på nettet som gjør jobben lettere. Sjekk markedsprisen i både Sverige og Norge, og sammenlign mest mulig likt med tanke på alder, utstyrsnivå og kilometerstand.

Be selgeren av bilen om å sende kopi av vognkort og andre opplysninger som kan være relevante, slik som utstyrsliste, servicehefte, tidligere skader og om du må betale moms. Sjekk også om moms kan refunderes ved eksport av bilen.

Stjålet?

Du bør sjekke i offentlige registre om bilen er stjålet eller ikke når du skal importere bil fra Sverige. Politiet i Norge har tilgang til systemer som kan sjekke dette. Det eneste du trenger er bilens kjennemerke (registreringsnummeret).

Lov i Norge?

Sjekk ved trafikkstasjonene til Statens vegvesen om det er noen spesielle regler ved akkurat den bilen du vil importere fra Sverige.

Valuta over grensen

Har du planer om å betale kontant, så bør du sjekke hvor mye kontanter du kan ta med deg over grensen. Det finnes restriksjoner på dette, og skal du gå over grensen, så må du kanskje fylle ut noen skjema.

importere bil fra sverige

Hos selgeren

Prøvekjør alltid bilen når du skal importere bil fra Sverige. Hvis du har mulighet, så kan det være lurt å be om en tilstandsrapport. Dette kan du nevne før du kommer til Sverige, slik at de får tid til å få gjort dette. Kontakt NAF i Norge, og hør hvor du kan finne søsterorganisasjonen i Sverige.

Før du skriver kontrakt

  • sjekk om det er heftelser på bilen du skal importere fra Sverige
  • sjekk at serviceheftet er med og at det er ekte
  • er servicer utført i henhold til anbefalt intervall
  • når du kjøper fra forhandler, så kan momsen (merverdiavgift) som hovedregel kreves refundert når bilen eksporteres. Se til at forhandleren fyller ut nødvendige skjema.

Utførsel

Bilen må ha forsikring før den kan kjøres. Man trenger ikke lenger prøveskilter (sjekk likevel reglene i dag), men man kan kjøre med utenlandske skilter i opptil 1 mnd på norske veier.

Skal bilen fraktes, så sørg for at forsikringen er i orden på frakt.

Inn i Norge

Når du kommer til norsk grense, så må du melde deg til Tollvesenet. Hør etter hva de sier der, og følg eventuelle tidsfrister du får. Hvis ikke, så kan du lett få bøter. Du må her også betale moms på 25%, og avgiften beregnes ut i fra tollverdien. Denne verdien er innkjøpspris + forsikringskostnader + fraktkostnader frem til norsk grense.

Dokumentasjon

Noen dokumenter må du legge frem for Tollvesenet når du skal betale moms etter du har importert bil fra Sverige:

  • kjøpekontrakt eller faktura som viser den faktiske kjøpesummen, og andre utgifter som forsikring, frakt osv.
  • transitteringsdokumentet (dette har du enten fått i Sverige ved tollen, eller så får du det hos Tollvesenet i Norge)
  • originalt utenlandsk registreringsdokument, eventuelt Samsvarssertifikat

Les også: Hvordan få billigere billån?

Godkjenning av bil etter at du har importert bil fra Sverige

Statens vegvesen skal enkeltgodkjenne alle brukte kjøretøy som importeres til landet. Dette gjøres ved en trafikkstasjon. Momsen må være betalt til Tollvesenet før man får en enkeltgodkjenning.

Det blir ikke utført en fullverdig teknisk kontroll, men chassisnummeret vil bl.a bli sjekket.

Engangsavgift

Etter at bilen er enkeltgodkjent, skal du dra til et lokalt tollkontor for å få beregnet vrakpantavgiften og engangsavgiften. Engangsavgiften beregnes ut i fra egenvekt, avgiftsgruppe, CO2-utslipp, motoreffekt og eventuelt motorens slagvolum. Er bilen brukt, så vil alder påvirke beregningen av engangsavgift.

På Tollvesenets nettsted, så finner du en nyttig kalkulator som kan beregne hvor mye du må betale i engangsavgift og vrakpantavgift.

Etter at Tollvesenet ser at avgifter er betalt, så vil det bli gjort nødvendig attestasjon på registreringskortet. Dette kortet skal du ta med til trafikkstasjonen.

Registrering

For at registrering av bil skal kunne skje, så må alle avgifter være betalt (også årsavgift) og bilen må ha gyldig forsikring.

Som nevnt tidligere, så kan du kjøre i Norge med utenlandske skilter i inntil 30 dager før du må bytte til norske skilter.

Da håper jeg du har blitt litt klokere på hvordan du kan importere bil fra Sverige.