Det er ikke mange år siden det å spille odds- og pengespill på nett var noe for spesielt interesserte. For de som var tidlig ute med å prøve ut de første tjenestene, handlet det om trege oppkoblinger, spesielle apper som måtte lastes ned og enten usikre løsninger for kortbetaling eller kronglete sikkerhetsløsninger fra monopolistene. Det var sannsynligvis ikke mange som trodde at spill på nett skulle bli noen suksess.
Det er flere faktorer som gjør at nettspill, både oddsspill, men også alt fra spilleautomater til bingo, er så populært som det er i dag. Det er selvfølgelig spesielt de store gigantene og de ledende spilleverandørene, som virkelig driver utviklingen i dag – men på veien er det mange andre faktorer som har påvirket det vi ser i dag.
Veien fra de fysiske tippekupongene og spilleautomatene til mobilspill
Over lang tid handlet de fleste former for pengespill om spillopplevelser som ble distribuert i fysiske butikker. Før Internett og konstant oppkoblede mobiltelefoner var dette kanskje også en naturlig situasjon, men i dag så føles det håpløst gammeldags ut:
- Tippekuponger fra monopolisten ble sendt ut en gang i uken, og med trykking, fysisk utfylling med penn og innlesning hos kommisjonæren var det å spille på for eksempel fotball virkelig ikke noen strømlinjeformet prosess. Dessuten var utvalget naturlig nok svært begrenset.
- Spilleautomater var også noe mange nordmenn møtte i dagligvarebutikken, de klassiske fysiske automatene sto utplassert i praktisk talt hver butikk. Disse ble etter hvert forbudt, men selv uten et forbud er det vanskelig å se for seg at de hadde fortsatt å være populære i en digital verden.
- Andre litt mindre profilerte spill, som bingo eller skrapelodd, var også avhengige av fysisk distribusjon – enten i form av det klassiske bingolokalet eller skrapelodd som ble solgt i butikker og kiosker. Disse lever til en viss grad videre den dag i dag, kanskje også takket være det sosiale aspektet.
Bevegelsen fra fysisk distribusjon til opplevelser på nett var egentlig uunngåelig, i et miljø der alt fra banktjenester, som i dag er nesten 100 % digitale, til musikk raskt ble til digitale tjenester. Til å begynne med var dette en klassisk historie om å gjenskape de samme tjenestene på nett, i form av for eksempel realistiske gjengivelser av spilleautomater eller klassiske odds og tippekuponger. Etter hvert åpnet likevel de digitale flatene for helt andre muligheter.
Forskjellige opplevelser møter hverandre på nett – og alt skjer raskt
I den fysiske verden har mulighetene til å spille direkte på odds vært ekstremt begrenset, selv hvis du var på plass på stadion og det fantes bookmakere der så ville spillet stenge før kampstart. Med odds på nett ble det etter hvert åpenbart at denne begrensningen ikke helt gir mening på digitale flater. I dag er det mulig å spille klassiske odds fram til kampstart, men dessuten vil det ofte være mulig å spille på resultatet også etter at kampen er i gang. Dynamiske odds, som forandrer seg i takt med kampens utvikling, er en forutsetning for dette – noe som selvfølgelig ikke var mulig med en fysisk tippekupong på papir. Dette gir oddsspill en helt ny dimensjon, der timing og raske avgjørelser blir viktig.
En annen trend er at forskjellige spillformer møter eller påvirker hverandre på nett. Her finnes det et enormt potensiale og oddsspill er kanskje ikke det området som har gått lengst utenfor boksen enda. Et annet godt eksempel er spilleautomater, som nå er mye mer enn de klassiske automatene med tre hjul. Mange av de nye funksjonene på disse automatene har hentet inspirasjon fra ekstremt populære spill-apper, som tar en større del av det tradisjonelle dataspill-markedet. Når det gjelder sport og odds handler det hovedsakelig om at det man kan spille på har utviklet seg. Det handler om en vei fra bare spill på resultat – til alt fra hvem som scorer flest mål til lynraske spill, som for eksempel hvem som får neste corner. Et spennende eksempel på litt mer eksperimentelt spill, er muligheten å spille odds på forskjellige Fantasy-ligaer – dette er noe som flere aktører har begynt å tilby.
Hva vil egentlig skje fremover, med en bransje som stadig utvikler seg?
De store spillselskapene på nett har etter hvert blitt maktfaktorer innenfor idrett, med store sponsoravtaler og senderettigheter som gjør det mulig å følge med på utvalgte fotballkamper og andre idretter på samme sted som spillet foregår. Det er kanskje spesielt denne trenden mot enda mer integrerte tilbud som vil prege oddsmarkedet på nett i årene som kommer? De aller fleste idrettsentusiaster er allerede godt vant med at det er nødvendig å benytte flere aktører for å kunne følge med på alt man liker og det er lenge siden det var nok med NRK. Her åpner det seg også en mulighet for oddsleverandører å ta en enda større del av det totale underholdningsmarkedet.
Raske spill og innovative nye muligheter å spille på odds, vil også være nødvendige for at odds skal fortsette å være en populær spilleform. I forbindelse med direktesendt kasinospill har en av de store leverandørene uttalt at det hovedsakelig er strømmetjenester og lignende som er de store konkurrentene, og det er viktig å innse at underholdningsmarkedet er en stor arena der mange forskjellige tjenester kjemper om konsumentenes tid og penger. Leverandørene av oddsspill må fortsette å tilby konkurransedyktig underholdning som komplementerer selve kampopplevelsen, samtidig som man også fanger opp de spillerne som bare har et par minutter til overs på bussen. Det betyr også selvfølgelig at spillbransjen må være «mobile first», et litt slitent utrykk som likevel er svært viktig. I dag er det sannsynligvis en svært stor andel av nye spillere som kun benytter mobilen til spill, og det er umulig å overleve i markedet uten å kunne tilby mobile tjenester.
Det som er helt sikkert, det er at det vil være mulig å spille på odds også i fremtiden. Denne spillformen har både overlevd og utviklet seg med digitalisering, og kombinasjonen av spenning i selve spillet på banen og spenning i eget spill er vanskelig å matche.