Digifinans

Slik rengjør du tepper og dørmatter

Leter du etter beste måte å rengjøre tepper på? Det kan du gjøre med noen veldig enkle steg, og med utstyr de aller fleste har der hjemme. I hovedsak kan du rengjøre et teppe bare ved å spyle den, for så å henge den til tørk, men det noen typer tepper krever litt mer oppmerksomhet. Eksempelvis vil en dørmatte kreve litt mer oppmerksomhet, sammen med inne-tepper som er laget av tettsittende, kompakt kunstfiber.

Tidsbruk: 10 minutt

Beste måte å vaske tepper på

  1. Støvsug teppet grundig. 2. Bruk et godt rensemiddel (billig tepperens/tekstilrens finner du på biltema), og skrubb matten godt.
  2. La rensemiddelet virke. Følg instruksjonen på flasken.
  3. Skyll teppet godt. Veldig godt.
  4. Heng teppet til tørk.

Voila, så er teppet som ny.

Hva mer?

Er det teppet veldig skitten så tåler det som regel røff behandling. Du skal ikke være redd for å bruke an teppebanker, som de gjorde i gamle dager, fordi dette er en veldig effektiv måte å banke ut støvet på. Er teppet veldig stort, er dette nesten det eneste alternativet til å støvsuge veldig grundig. Enkelte tepper, som persiske tepper, kan være store og tunge, og da blir det neste umulig å få vekk alt det skitne med vann.

Fremgangsmåten kan brukes på alle typer tepper som har vinyl på undersiden. Du skal være forsiktig med bomull og andre typer materialer, som kan ødelegges. Bruk derfor riktig tepperens. Spør en i betjeningen der du kjøper tepperensen, for å være på den sikre siden.

Det finnes dedikerte, elektriske teppe-dampmaskiner (av mangel på et bedre ord). Dette er et apparat som ser ut som støvsugere, men her er det ruller på endestykket, som spyr ut damp kontinuerlig. Kan være et fornuftig alternativ for noen.