Hva har vi blitt lært til er det viktigste i livet? Frokost! Familie.
Er du forelder til små barn, så tenker du på at du må gi det beste til barnet ditt. Den beste maten, den beste oppdragelsen osv. Men som alle vet (de med barn i hvert fall), så er det ikke alltid at barna skjønner hva som er best for dem.
Det kan være spesielt utfordrende å gi skikkelig mat til et barn som akkurat har kommet i selvstendighetsfasen (eller “trassalder” som noen kaller det). Tidligere så spiste kanskje barnet hva som helst, mens nå så skal barnet plutselig nekte å spise den maten som gikk rett ned tidligere.
Ikke få panikk. Dette er helt normalt, og denne artikkelen vil hjelpe deg på vei til en bedre hverdag med små barn og mating.
La oss se på hva som gjør at barn ikke spiser maten, og undersøke noen strategier som du kan implementere i dag.
Hvorfor skjer dette?
Hovedgrunnen er at barnet vil kjempe om å få kontrollen. Dette ønsker de, og barna vil sjekke hvor mye kontroll de kan oppnå.
Det meste blir kontrollert av foreldrene; hva de har på seg, når de sover, hvor de sitter osv…
Men, det er én ting de kan kontrollere litt selv, og det er hva de putter i munnen og hva de spytter ut igjen (denne forandringen skjer ofte fra 12-18 mnd alder).
Du husker sikkert selv fra barndommen hvor gøy det var å finne ut noe som du har holdt på med lenge. Endelig løste du koden!
Det er akkurat slik barnet tenker også. Ved å spytte ut grønnsakene, så vet barnet at det endelig kan styre noe selv.
Hvis foreldrene ikke tar dette stadiet alvorlig (f.eks ved å ikke alltid gi etter for barnets krav), så vil sannsynligvis barna vokse opp til å bli kresne når det kommer til mat.
Hva kan gjøres?
Her kommer noen strategier som kan hjelpe deg i gang.
1) Spis sammen
En av de enkleste tiltakene du kan gjøre for å bedre spisevanene til barnet, er å sette deg ned ved bordet og spise sammen med barnet.
Flere studier (bl.a fra National center on addiction and substance abuse ved Columbia University) viser at barn som spiser sammen med sin familie har lavere risiko for å utvikle dårlige spisevaner og problemer relatert til vekt. Husk at barn som ser at en voksen spiser variert mat, vil se opp til den personen. Barn gjør ikke som du sier, de gjør det du gjør (stort sett).
Spiser man sammen, så handler det ikke bare om å få i seg næring. Det handler også om å få en sterkere kobling sammen, og lære barna om hvordan man oppfører seg med flere rundt et bord.
2) Få bort alle forstyrrelser
Det er mange som har TV og radio på full styrke når man skal spise, slik at man får med seg alt som skjer til enhver tid. Stopp med det!
Helt seriøst, skru av TV, Gameboy (finnes det lenger??), Xbox, PS, radio…og ikke minst til alle foreldre; mobiltelefoner. Barna ser at foreldrene ikke er til stede i nuet, og sitter foreldrene med hver sin mobiltelefon, så vil barna tenke at dette er greit. Slutt med det.
Tenk at man skal fokusere på maten på tallerkenen samt hyggelig prat rundt bordet. Studier viser at de som spiser i ro og fred, og slapper av til måltidet, har mer fokus på hva de faktisk putter inn i munnen, og på den måten spiser det man trenger og ikke mye mer.
Men for all del, sett på rolig musikk i bakgrunnen og kanskje noen stearinlys. Dette gjør bare at stemningen blir mer avslappet og behagelig (for noen).
3) Oppretthold regler som følges regelmessig
Det er viktig at foreldrene opprettholder klare og tydelige regler som omhandler måltider.
Når man spiser, så er det viktig å tenke på:
- vær tydelig og ha et enkelt språk som barna skjønner
- prøv å få frem god oppførsel
- vit når man skal avslutte
- vær konsekvent
Hvis barnet ditt plutselig ikke vil ha en matvare som de tidligere har elsket, så ikke la deg lure; DET ER EN FELLE!
De håper på at du skal tilby noe annet som kanskje er mer usunt eller de vil teste om du faktisk gir de det som de ber om. Hvis du gir etter, så vil barna raskt lære at de kan styre foreldrene sine ved å la være å putte noe i munnen, så får de noe annet godt. Derfor må du være konsekvent.
Hvis barnet stadig vekk ikke vil spise, så kan det være fordi det ikke vil ha mat akkurat på det tidspunktet. Små barn har små mager, og vokser ikke like raskt som en baby. Derfor er det ikke uvanlig at et barn spiser veldig mye én dag, og lite en annen dag. Det er også grunnen til at du ikke må tvinge dem til å spise. Du må heller ikke bestikke dem eller insistere på at de skal spise opp alt på tallerkenen. Gjør du dette ofte nok, så kan barnet utvikle et negativt forhold til maten.
Husk at en barnemage er liten, og de blir mye raskere mett enn en voksen.
4) Presentér maten på en fin måte
Barn er veldig oppmerksom. Barn analyserer maten som står foran dem, og hvis det ser forferdelig ut, så vil de tro det smaker forferdelig.
Prøv derfor å gjør maten litt spennende ved å bruke mange farger og former.
Man kan f.eks lage et smiley-fjes av pålegget på en brødskive, eller skjære ut appelsinen som en PacMan som spiser druene. Det er kun fantasien din som setter grensene.
Litt variasjon i hverdagen kan gjøre underverker. Hvis barnet ditt ikke liker frukt, så kan du legge fram 5 forskjellige frukter som er skjært opp på en fin og artig måte.
Prøv også å tilberede maten på forskjellig måte. Hvis barnet ditt hater blomkål, så kan du prøve å lage en mos ut av det, eller kanskje det fungerer å steke blomkålen i litt smør.
5) La barna være med som kokk på kjøkkenet
La barna være med å hjelpe til på kjøkkenet. Det trenger ikke å være avansert. Det kan være nok for barna å legge frem grønnsaker til middagen, eller legge grønnsakene i kjelen. Når barna har et slags “eierskap” til maten, så er det større sjanse for at de faktisk spiser maten også.
Når dere er i butikken, så kan man spørre barnet om det kan hjelpe til med å velge ut grønnsaker, frukt og annen sunn mat.
Hvis barnet ikke er med på matlagingen, så kan barnet sette tallerkener på bordet, legge på duk, rydde på plass stoler osv. Barn liker stort sett å hjelpe til.
6) Ha det gøy med en temakveld
Alle barn elsker å kle seg ut, så hvorfor ikke lage en liten temakveld ut av måltidet.
Det kan være “rar hatt-kveld”, “superhelt-kveld” eller “snakk som en pirat-kveld”.
På denne måten skaper dere gode minner rundt måltidet. Dere trenger ikke å gjøre dette hele tiden, men ha det som en gulrot at f.eks hver fredag, så skal man kle seg ut før man spiser.
Du kan også bruke farger, og tenke at klær og stearinlys skal være grønne. Og at man da også må ha mye grønt på tallerkenen (brokkoli, salat, agurk…).
Hvis man tar med barnas interesser til matbordet, så blir maten plutselig mye artigere. Hvis du har et barn som er veldig opptatt av Japan, så kan det være en idé å lage en japansk rett med japanske flagg på bordet.
7) Spis på forskjellige steder
Det kan fort bli kjedelig om man alltid skal sitte ved det samme bordet og spise. Hva med å bruke minibordet til barna som de bruker på lekerommet sitt. Eller kanskje det er kjekt å grille maten utendørs i hagen. Er det snø, så kan man spise i en snøhule. Det finnes et hav av muligheter for hvor man kan spise.
Er det typisk innevær, så kan man lage til en picnic på stuegulvet. Legg ut et stort teppe, og du er i gang.
Det er ikke alltid lett, men det er verdt det
Det er ikke alltid like lett å stelle i stand det som står ovenfor. Av og til er man så slitne når man kommer hjem fra jobb, at man kun setter noe enkelt i ovnen, og spiser på vanlig måte ved middagsbordet. Kanskje du til og med lar de spise foran TVen fordi du ikke orker å “ta kampen.”
Men, gjør det du kan når du orker, og du vil skape gode minner for resten av livet.
Gjør du det ofte nok, så vil det være lettere å håndtere de dagene du ikke har tid.
Husk også at noe fungerer på ett barn, mens det samme fungerer ikke på neste barn. Prøv forskjellige metoder, og du vil til slutt komme i mål.
Barnets vaner endrer seg ikke over natten, men jobber du med små skritt (litt om gangen), så blir det bra til slutt.