Digifinans

Symptomer på stress (og hva du kan gjøre med de)

Stresser du mye? Her ser du de ulike symptomene på stress.

Stress kan være både positivt og negativt. Mange tenker på stress når vi har mye å gjøre eller en del å tenke på. En del av oss tåler dette veldig bra, men blir vi utsatt for mye stress over tid, så kan det være negativt for helsen vår. Symptomer på stress kan være svært varierte.

Når vi blir stresset, så forbereder kroppen vår seg på det ekstra arbeidet en eventuell vanskelig situasjon krever. Vi vil da ofte kunne yte litt mer enn normalt. Men som nevnt ovenfor, går det over lengre tid, så kan det være alvorlig for helsen.

Her får du 6 symptomer på stress

Det er kjekt å vite til hvordan kroppen kan reagere om du er stresset. Her får du en liten liste over symptomer på stress som kan være vanlige.

Symptom på stress nr 1: Hårtap

Et symptom på stress kan være hårtap. Selv om du begynner å miste litt hår, så betyr ikke det nødvendigvis at du er stresset. Det kan også være sykdom og gener som avgjør om du mister hår. På høsten er det noen som mister mer hår, og noen mister mer hår under et svangerskap.

Symptom på stress nr 2: Oppkast

Begynner du å brekke deg og kaste opp, så kan dette være et tegn på at du er stresset. Det kan selvsagt også være tegn på omgangssyken eller matforgiftning, så ikke konkludér med en gang. Den beste løsningen er uansett å hvile godt og at du drikker mye. Se om du klarer å finne ut av hvorfor du eventuelt kan være ekstra stresset, og se om du kan få gjort noe med problemet.

Symptom på stress nr 3: Hukommelsestap

Hvis du glemmer ting raskere enn det du vanligvis gjør, så kan det også være et tegn på at du er stresset. Blir man ofte utsatt for stress, så kan det påvirke den delen i hjernen som også regulerer korttidshukommelsen.

hukommelsestap

Symptom på stress nr 4: Neseblod

Det er uenighet om neseblod faktisk har en sammenheng med stress, men i følge noen studier så kan det være en sammenheng. Om du plutselig begynner å blø neseblod (og du ikke pleier å gjøre det ellers), så kan stress være årsaken. Noen hevder at det kan være fordi man kan få økt blodtrykk når man er stresset.

Les også: 5 tips som gjør at du stresser mindre på jobben.

Symptom på stress nr 5: Overdreven svetting

Dette er nok en kjent sak for de fleste; du svetter mer når du stresser. Merker du at svetten er høyere enn den burde vært, så kan det være et tegn på at du må roe deg ned et par hakk, og finne årsaken til hvorfor du eventuelt er stresset.

Symptom på stress nr 3: Nedsatt immunforsvar

Stress kan trigge et hormon som regulerer immunforsvaret. Er du stresset over lengre tid, så kan det være vanskelig å regulere immunforsvaret, og det vil derfor ikke fungere optimalt. Stress fører også som regel til en lavere produksjon av hvite blodlegemer, noe som er viktig for at kroppen skal bekjempe infeksjoner.

Spiser du sunt, og trener litt hver dag, så vil du hjelpe kroppen din til å holde seg i god form.

Andre symptomer på stress

Her får du en liten liste over andre symptomer du kan være obs på når det kommer til stress:

  • større behov for å gråte
  • ustabilitet rundt følelser
  • nedsatt konsentrasjon
  • ofte trett
  • blir lett irritert
  • magesmerter
  • hodepine
  • vanskelig for å sove

Da har du fått en liste over symptomer på stress. Husk at det ofte kan være vanskelig å finne ut selv om du faktisk er stresset, eller om det er andre faktorer som gjør at du faktisk er slik du er.