Digifinans

Forkjølet baby (og hva du kan gjøre med det)

Har du en forkjølet baby hjemme? Her får du gode tips til hva du kan gjøre.

Har du en forkjølet baby i hus, så skal jeg prøve å komme med noen tips til deg her i denne artikkelen. Jeg kommer til å gi tips til hva du bør ha, og hva du kan gjøre. Derfor er det lurt å kjøpe inn de ulike varene på forhånd, slik at du slipper å stresse med innkjøp hvis barnet ditt en dag blir forkjølet. Kanskje det til og med blir en langvarig forkjølelse.

En forkjølelse kan være ubehagelig for en liten baby. Tenk bare hvor slitsomt det er for oss voksne. Det er klart at det er minst like slitsomt for en liten baby.

Noen tips til hva du kan gjøre hvis du har en forkjølet baby hjemme

Tips til forkjølet baby nr 1: Pass på feberen, og få den ned

Barn får mye lettere feber enn hva voksne gjør. Dette er fordi reguleringen til en baby er enda litt ustabil. Hvis babyen har en feber på over 39,5, ikke vil drikke, og viser tegn til ubehag, så kan det være greit å gi en febernedsettende. Ring uansett legevakt først, for å være helt sikker på hva du skal gjøre.

Tips til forkjølet baby nr 2: Sørg for nok væske

Er babyen under fire måneder, så er det kun morsmelk som gjelder. Er babyen mellom fire og seks måneder, så kan du gi litt vann i tillegg til morsmelk. Er babyen over seks måneder, så kan du også supplere med litt uttynnet juice. Sørg for at babyen får i seg nok væske.

Tips til forkjølet baby nr 3: Lag en badstue

La dusjen renne på varmt vann i ca 10 minutter, og la dørene være lukket. Dampen som dannes, vil hjelpe på til å “åpne nesen” slik at slimet lettere glir gjennom systemet.

Tips til forkjølet baby nr 4: Tett i nesa

Er babyen helt tett i nesa, så kan du enten bruke saltvannsdråper eller en nesesuger, for å fjerne slim i nesen. Dette kan være greit å gjøre før soving eller før et måltid. Nesesugere selges enten på apotek eller på barneutstyrsbutikker.

Tips til forkjølet baby nr 5: Husk å vaske hender (men ikke hele tiden)

Det er viktig å ha rene hender når du omgås en baby. Mye av smitte kommer gjennom hendene, så husk derfor på å vaske de innimellom. Men, du må ikke overdrive. Bakterier er også vår venn, og vi hadde ikke klart oss uten. Hvis du vasker deg og spriter deg for ofte, så kan det faktisk virke mot sin hensikt i det lange løp.

vaske hender

Tips til forkjølet baby nr 5: Ligg høyt med hodet

Bruk sengeklosser eller bøker under fotstøttene på den siden hvor hodet ligger i senga. Når hodet ligger høyest, så er det lettere for en forkjølet baby å puste skikkelig. Ikke bruk løse puter til å støtte opp. Det beste er å heve selve sengen.

Les også: barn som ikke spiser.

Utstyr som er kjekt å ha når du har en forkjølet baby

Sengeklosser – Disse er spesialdesignet for å bygge opp en seng, slik at hodet kan komme høyere enn resten av kroppen. Hvis babyen ligger flatt, så kan slimet renne nedover mot halsen. Derfor er det lurt å heve sengen når man har en forkjølet baby i hus.

Febermåler – Enten kan du bruke et rektalt termometer (som stikkes inn i rumpa), eller et termometer som skytes mot panna. Sistnevnte er noe mer praktisk, spesielt hvis du skal måle feberen om natta.

Et godt pannetermometer kan kjøpes her. Hvis lenken ikke fungerer, så er det bare å søke på ‘pannetermometer’ i Google.

Paracet eller Ibux – Febernedsettende er greit å ha, i tilfelle feberen blir veldig høy. Får babyen feber, så ring legevakta, og forhør deg om hva du skal gjøre. Du kan få kjøpt stikkpiller til babyer som settes rektalt. Husk at babyer lett kan få feber, og det er ikke vits i å gi febernedsettende hvis babyen får litt feber. Er du usikker, så ring legevakt.

Sprøyte – En sprøyte på rundt 5 ml er kjekt å ha, i tilfelle du vil gi litt morsmelk eller saltvann i f.eks nesen. Morsmelk kan bidra til å løse opp slimet. Du kan også gi væske gjennom en sprøyte, i tilfelle babyen ikke vil suge pupp eller flaske.

Nesesuger – Denne fungerer slik at den suger ut slim fra nesen. Enkelt og greit. Nesesuger får du kjøpt på apotek og utstyrsbutikker til barn.

Da håper jeg du har blitt litt klokere i tilfelle du skulle få en forkjølet baby i hus.

Les også: så lenge varer en luftveisinfeksjon hos barn.