Digifinans

10 smarte måter å spare/tjene penger på

Det er ingenting som er verre enn en krise når det kommer til økonomi. Du tror kanskje at du har en grei økonomi, og plutselig så skjer det; kjøleskapet ryker, bilen må på verksted eller du må betale tannlegeregningen til hele familien på seks stykker.

Da er det greit om du har en god buffer som du har spart opp over tid. Nøkkelen til suksess når det gjelder å spare penger, er å tenke at dette verken er lett eller artig. Men, det vil være verdt bryet når du er på riktig sted. Ikke bare vil tipsene under hjelpe deg til å spare penger / tjene penger, men det kan også hjelpe deg til å bli kvitt gammel gjeld som henger igjen.

Her får du 10 smarte idéer som får deg i gang

Les også: 10 sparetips på Pengebloggen.com

1. Selg noe

Sjansen er stor for at du holder på mange gjenstander om du har økonomiske problemer. Dette sier jeg fordi du sikkert har brukt mye penger på ting og tang du egentlig ikke har bruk for. Derfor bør du begynne å selge unna det du egentlig ikke trenger, for å få inn litt penger. Ikke hold fast på gjentander kun fordi du ikke får det samme tilbake som du ga. Det får du selvsagt ikke. Men, du vil i hvert fall få tilbake noe. Og det kan du bruke til sparing. Du kan selge på Finn.no, Facebook, fra garasjen osv. Hvis du har noe som ikke er åpnet enda, så kan du muligens returnere det tilbake til butikken, og få full pris tilbake.

2. Få en ekstra jobb

Ikke forvent å få drømmejobben når du kanskje må få en ekstra jobb. Har du for lite penger, og trenger å spare opp en del, så må du jobbe der du få jobb. Enten det er på McDonalds, en pizzasjappe eller vaskehjelp på en skole, så må du ta det du får. Det finnes alltid en jobb for de som virkelig ønsker å jobbe.

3. Jobb hjemme

Hvis du ikke kan gå ut og finne en jobb, så må du finne en løsning som gjør at du kan jobbe hjemme. Er du kanskje hjemme med barna dine? Hvorfor ikke passe på andre unger samtidig. Er du flink på data? Kanskje du kan hjelpe andre med dataproblemer mot betaling, eller ta på deg oppdrag over nettet. Er du god til å sy? Ja, du skjønner. Er du god til noe, så kan du forsøke å bruke det slik at du får betalt for det du gjør.

4. Kutt matutgiftene med 50%

Hvis tanken på å starte en egen bedrift hjemme er skremmende, hvorfor ikke kutte ned på de utgiftene du har hver måned? Hvis du endrer litt på måten du handler på, så kan du spare mye pr måned. Du kan f.eks gå etter det som er på salg, og ikke kjøpe noe til full pris. Kjøp også mat i store kvanta når det er på tilbud. Generelt er mat i store kvanta billigere, så det kan være lurt å kjøpe store pakker med mat. Men sjekk prisen uansett. Noen ganger kan det være dyrere å kjøpe større forpakninger. Spiser du mye kjøtt, så kan du kanskje kjøpe mat direkte fra en bonde. Det samme gjelder melk. Dette forutsetter selvsagt at du vet om en bonde som er villig til å selge direkte til deg.

5. Spar penger på strøm, internett osv.

Bruker du mye penger på strøm, mobil, kabel-TV og internett, så er det stor sjanse for at du kaster penger ut av vinduet. For det første kan du helt sikkert redusere hastigheten på internett, og spare noen kroner pr måned. Du kan sikkert også finne et billigere alternativ til mobilabonnementet ditt også. Hvis du ringer til din operatør, så kan du forsøke å prute, og si at du skifter leverandør om du ikke får et bedre tilbud. I 99% av tilfellene vil du få et bedre tilbud, siden enhver leverandør ikke vil miste kunder.

6. Ikke spis ute

ikke spis uteJeg skjønner at det kan være lett å ty til utespising når det er på sitt mest hektiske, og du ikke orker å lage mat hjemme. Fast-food er ofte godt, og du tenker også kanskje at det ikke er så dyrt? Der er feil! Spiser du mange måltid ute, så blir det omtrent alltid dyrere enn om du skulle lagd den samme maten hjemme.

Lær deg noen retter, som du mestrer godt, og som du får inn i fingrene. På den måten kan du handle inn store kvanta av det du trenger, og det eneste du trenger å gjøre er å ta det ut fra fryseren, og sette i gang på kjøkkenet.

7. Få gratis ting

Det er egentlig helt utrolig hva du kan få gratis, så lenge du bare orker å lete litt. Hvis du sjekker ut Finn.no, eller Facebook-grupper som er ment for å gi bort ting, så kan du kanskje fylle et helt hus med skikkelige gjenstander andre folk ikke ønsker å ha. Kanskje du kommer over et garasjesalg som du kan stikke innom. Selv om andre vil gi bort noe, så betyr ikke det at det er dårlig eller ikke fungerer.

Les også: Spare penger på drivstoff.

8. Gi blod

Hvis du ikke allerede gjør det, så bør du begynne å gi blod i dag. Dette krever svært lite av deg, og du gjør noe positivt for samfunnet. Du får også en valgfri gave etter du er ferdig å tappe blod. Du kan gi blod ca 4 ganger pr år. Hvis du ønsker å gi plasma, så kan du gjøre dette oftere. Spør på blodbanken om hvordan dette fungerer.

9. Ikke dra på ferie i år

Hvis du ikke har noe særlig penger til overs, så kan du heller ikke dra på ferie. Ikke bruk penger på ferie, som du ikke har. Dette er en feil som mange gjør, og som også fører til økonomiske problemer. Det er bedre å spare opp til en ferie neste år, og fokusere på det som virkelig betyr noe; å ha nok penger tilgjengelig på kontoen til enhver tid.

10. Innkjøpsstopp

Bestem at du en måned skal ha total innkjøpsstopp på alt utenom det du absolutt må ha. Du kan f.eks gjøre dette annenhver måned. Husk bare på at du ikke bruker dobbelt så mye de månedene du kan bruke litt ekstra penger.

Les også: spare til barn?