Digifinans

MUSIKKPLATTFORMER TIL DINE YNDLINGSTONER

Musikk gjør hverdagen lettere på alle slags måter. De rette sangene kan gjøre enhver oppgave lettere, og løfte humøret til det rette nivå.

Skal du trene, trenger du raske rytmer. Studering krever rolig bakgrunnsmusikk. En god fest trenger den rette typen glade toner som oppmuntrer til dans og fellesskap. Og finnes det noe bedre etter en dårlig dag, enn å sette på sinna gitarmusikk og høre på noen som er minst like frustrert over verdenen som du er?

Mange hører også musikk når de kjører bil, enten det er en glad familietur til en campingplass i sommersolen, en frustrerende trafikk-kø etter en lang arbeidsdag, eller en rånetur med gutta en lørdagskveld.

Uansett hva du foretrekker finnes det utallige medier for avspilling av dine yndlingstoner.

Der er de fysiske, som CD, vinyl, liveband eller bilradio. Digital musikkavspilling overtar markedet mer og mer, og med strømmetjenestene kommer det store utvalget.

Opphavsrett

Noen videosider inneholder mye musikk, men kan være begrenset av opphavsrett. Til gjengjeld er disse en bra plattform for å finne artister som ikke er bundet av plateselskap enda, lager parodisanger, eller fremfører covere av kjente låter.

Skjønt disse er mindre fremtredende i programmer og tjenester som spesialiserer seg i musikk, har de tjenestene til gjengjeld et stort utvalg av publiserte artister. De fleste artister nekter å ekslusivt binde seg til ett tjenestenavn, skjønt plateselskapene kan nekte tjenestene å tilføye musikken hvis ikke de kan få forhandlet frem en god nok avtale.

Strømmetjenester

De større, som Spotify, Tidal, Apple Music og Napster, har apper til telefoner og nettbrett i tillegg til dataprogrammer, og dette gir en stor fordel for brukere som liker å høre musikk på farten. Det kan jo ikke benektes at en busstur er betydelig lettere å overskue hvis man kan drømme seg vekk mens man drukner ut bakgrunnsstøyen med lyder man liker.

Lån sangene dine, eller hent dem ned til evig bruk

Musikktjenestene fungerer som biblioteker i den forstand at brukeren ikke eier kopier av musikken og kun kan høre den ved å bruke sin valgte tjeneste. Dette er for å beskytte musikkprodusentene mot tap av inntekt som følge av piratkopiering. Det kan derimot være mange grunner til at man ønsker seg en egen kopi av musikken man liker; for eksempel betyr mangel på internett mangel på tilgang til musikk hvis ikke tjenesten tilbyr intern nedlastning til offline bruk.
Man kan også ønske å sikre seg at man kan høre favorittlåtene selv om man skulle avinstallere tjenesten, eller om man bestemmer seg for å si opp et betalt abonnement.

Hent dine sanger med Audial

Programmer som Audial er et fint hjelpemiddel til å hente ned sanger i det berømte lydfilformatet Mp3, og du kan finne fine guides til dette på dittnettsted.com som fint og ryddigt hjelper deg igjennom prosessen. Teknisk sett laster du ikke ned en kopi av sangene, men bruker programmet til å oppta dem og gi deg lydfilen, på samme måte som man i gamle dager la et kassettebånd i en båndopptaker og holdt den inntil en radiohøyttaler.

Gratis nettsider med musikk, som de førnevnte videosidene, er noe lettere å hente musikken fra, da man bare skal gå til en av de nettsidene som tilbyr dette og som regel bare lime inn en direkte lenke til sangen man ønsker seg.

Husk nå å utnytte deg av algorytmene til de forskjellige tjenestene, da de kan hjelpe deg å finne nye sanger og artister ut fra hva du allerede har lyttet på.