Digifinans

Hvordan lage en bedrift

Mange går med en drøm om å være selvstendig følge en drøm og tjene penger på det. Å opprette en bedrift koster ikke så mye tid eller krefter, men å ha en jevn strøm av inntekt, og være trygg på at neste månedslønn er i boks, er ikke nødvendigvis like enkelt. Men hadde de vært enkelt, så ville alle gjort det, og det som ofte siller suksess fra en konkurs, er planlegging, forståelse av markedet og ikke minst kostnadskontroll og finansiering.

Men du kan ha alle pengene i verden. Uten en god forretningsplan og eksekveringskraft, er det en lang vei til suksess.

Lag en forretningsplan

En forretningsplan bør lages som om du lager den for andre, noe som du kan bruke senere til å få andres mening om ideen din. Helt forenklet bør en forretningsplan inneholde:

  • Markedsanalyse.
  • Forventede inntekter.
  • Forventede utgifter.
  • Fremtidsplan.
  • Investeringsplan.
  • Beskrive bedriften og oppgavene til den enkelte.

Dette er planen for hvordan bedriften din skal organiseres og hvordan du skal tjene penger. Mange begynner uten en plan, men med en ide, og det kan være like greit å vokse med oppgaven, men i retrospekt er det nok mange som skulle ønske de hadde gått grundigere til verks i forarbeidet.

Og ikke minst: skal du pitche ideen din til mulige investorer, er det en absolutt nødvendighet med en klar, tydelig forretningsplan, som er realistisk og viser det er penger å tjene.

Ha finansieringen i orden

Mange spinker og sparer i flere år for å ha nok penger til å komme i gang, men selv da kan det være for lite. Et bedriftslån er et godt alternativ (eller supplement) til egen oppsparing, og nok mange tilfeller også investorer.

Det kan nemlig være vanskelig å overtale andre til å investere penger i bedriften din, når du ikke har tjent penger enda. Noen vender seg nok til venner og familie, men her er det en risiko for å brytebånd og bli uvenner – så unngå dette så langt det lar seg gjøre. I hvert fall tidlig i forløpet.

Tenk langsiktig

Tenk alltid langsiktig. En tommelfingerregel er du må forvente minst 2 år før du kan leve av bedriften din. Dette er lang tid, om du har huslån, familie og andre forpliktelser, som krever du har en fast strøm av penger. Vær derfor forberedt på en lang periode med variabel og lav inntekt, hvor du har andre strenger å spille på, som gjør du kan fortsette med drømmen din.

Dette kan være så mangt. Men det kan være samboeren må ta en ekstra økt på jobben eller du må jobbe deltid på kvelden, for å få alle endene til å møtes.

Gå hele planken ut

Har du først gått i gang – så gå hele planken ut. Det er alt eller ingenting. De bedriftene som lykkes, er ofte der hvor det er satset alt, noe som også innebærer lange dager på jobb, mindre forbruk privat, og mange perioder med fortvilelse. Da kan du like gjerne si opp jobben og jobbe hundre prosent for å få drømmen din til å lykkes.