Digifinans

7 grunner til at kvinner bør trene med vekter

Når kvinner prøver å gå ned i vekt og jobber med å forbedre kroppsformen sin, så velger de fleste kardio-øvelser, fremfor vektøvelser. Kardio er ikke nok for å bygge en sterk og stram kropp. Alle program som skal endre kroppen til det bedre, bør inneholde både kardioøvelser og styrkeøvelser med vekter.

Øvelser som inkluderer vekter, vil i større grad påvirke hvordan kroppsfasongen din blir seende ut, enn bare kardio. Styrketrening vil også påvirke din mentale helse i positiv grad.

Her får du gode grunner til at du bør inkludere styrketrening i programmet ditt.

 

1. Du vil bli fysisk sterkere7 grunner til at kvinner bør trene styrke2

Når du trener styrke, så blir du mindre avhengig av at andre må hjelpe deg med tunge løft, og du vil bli synlig sterkere. Dine hverdagslige gjøremål vil bli lettere å utføre, du vil lettere kunne løfte barna dine opp, og du vil ha mindre sjanse for å skade deg selv. Studier viser at regelmessig trening med vekter kan øke styrken med opptil 50% hos kvinner.

2. Du vil få sterkere bein

Når du trener med vekter, så vil beina i kroppen din bli sterkere, og du vil redusere sjansen for å få benskjørhet. Studier viser at om du trener med vekter regelmessig, så kan beina dine styrkes med nesten 20%. Benskjørhet rammer flere kvinner i Norge hvert år.

Trening, mat med kalsium og magnesium er ditt beste våpen mot benskjørhet.

3. Du reduserer sjansen for å bli syk om du trener med vekter

Når du trener med vekter, så reduserer du sjansen for å få kroniske sykdommer. Forskere har funnet at styrketrening kan redusere sjansen for å få diabetes type 2. Går du ned i fettprosent, så vil du også redusere sjansen for å få diabetes type 2.

Trener du med vekter regelmessig, så vil du også redusere blodtrykket ditt, og du vil redusere sjansen for å få slag med opptil 40%. Du vil også redusere sjansen for å få hjerteinfarkt med ca 15%.

4. Hjernen har godt av at du trener med vekter

Forskere i Storbritannia, har vist at de som trener med vekter øker sin produktivitet de dagene de trener med vekter, sammenlignet med de dagene de ikke trener med vekter. Forskere i Brazil har bekreftet at de som trener med vekter har økt korttids- og langtidsminne. De som trener med vekter, har også bedre konsentrasjonsevne.

Les mer om at du kan trene uten å vite om det.

5. Du vil ikke se ut som en bodybuilder når du trener med vekter

Flere kvinner tror at om man begynner å trene med vekter, så vil man plutselig se ut som en stor mann med masse muskler. Dette stemmer selvsagt ikke. Kvinner har ikke noe særlig testosteron, og det vil derfor være umulig at de blir veldig store. Kvinnelige bodybuildere dedikerer sin tid til trening og kosthold, slik at de legger på seg litt mer muskler enn det som er normalt for en kvinne. Men for de aller fleste som trener regelmessig med vekter, så vil ikke dette være et problem. Skulle du en gang bli litt større enn du ønsker, så er det jo bare å trappe litt ned på treningen.

damer og styrketrening

6. Når du trener med vekter, så er det lettere å håndtere stress og du vil forbedre humøret ditt

Kanskje dette kommer som et sjokk for deg, men desto mer muskler du har, jo enklere er det å håndtere situasjoner som er fylt med stress. En studie fra Texas viste at de som hadde en sterk kropp, hadde lavere nivåer av stresshormoner. I en annen studie, så ble det vist at de som har mer muskelmasse på kroppen, har lettere for å gå tilbake til normale blodtrykksnivåer, sammenlignet med de som var utrent og ikke hadde noe særlig muskelmasse.

Trener du med vekter, så kan det hjelpe deg til å bekjempe stress, redusere sinnet, og forbedre humøret ditt.

7. Øvelser med vekter, vil endre fasongen på kroppen din

Når du trener med vekter, så får du muskler som er mer tydelige. Hvis du sammenligner to jenter med samme vekt, så vil hun som er trent se annerledes ut enn hun som ikke er trent. Hun som er trent vil ha en fastere kropp og en mye høyere forbrenning. Trente muskler forbrenner mer fett enn utrente muskler.

Noen grunnregler

  • Tren først med vekter, så kardio. Det er lurt å kombinere vekttrening med kardio. Men, det er anbefalt å gjøre vekttreningen før kardio. Kjører du kardio først, så er det større sjanse for at du er altfor sliten til å utføre en skikkelig økt med vekttrening.
  • Start med veldig lette vekter. Ikke forhast deg. Det er lurt å starte med lette vekter når du starter med vekttrening og øke litt hver gang. Fordelen med å starte med litt for lette vekter, og liten økning fra gang til gang, er at du i en lenger periode kan øke vektene. Dette virker positivt inn på psyken, siden du ser at du kan løfte litt tyngre hver gang du trener. Øker du for mye hver gang, så er det lettere at du stagnerer tidlig.
  • Pust skikkelig. Når du trener med vekter, så må du ikke glemme å puste skikkelig. Glemmer du dette, så kan du lett svime av når du løfter med tunge vekter.

Øvelser som forbrenner mest fett.