Digifinans

Tren hukommelsen med disse øvelsene

God hukommelse er viktig, enten det er snakk om arbeidsliv eller privatliv. Mange opplever at hukommelsen blir dårligere med årene, noe som kan være frustrerende. Heldigvis finnes det mange øvelser som lar deg trene opp og vedlikeholde hukommelsen.

Hukommelse kan for eksempel være viktig i forbindelse med studier, men også i spill som poker eller andre memoreringspill. Poker krever god hukommelse om man skal lykkes, men det handler også om å kunne være den smarte som klarer å lure de andre til å tro at du har en god hånd. Det er derfor lurt å trene hukommelsen før du setter deg ned ved det grønne spillebordet. Med trening kan du faktisk forbedre hukommelsen din merkbart på kort tid. Ifølge Forskning.no kan du se tydelige resultater etter kun seks uker. Hvor spennende er ikke det. Vi skal her se nærmere på ulike øvelser som er aktuelle for deg som ønsker å trene hukommelsen!

Hva er hukommelse?

Hukommelse handler om hjernens evne til å gjenkalle og oppbevare opplysninger, ferdigheter og erfaringer. Prosessen går altså ut på at hjernen bevarer kunnskap, inntrykk og ulike erfaringer over tid. Langtidshukommelse handler om hjernens evne til å huske erfaringer og opplysninger over lengre tid. Det er da gjerne snakk om timer, dager eller år. Korttidshukommelsen eller arbeidshukommelsen handler om hvor godt man husker noe umiddelbart etter hendelsen.

Locus-metoden kan gi bedre hukommelse

Dersom du ønsker å trene opp hukommelsen din, kan Locus-metoden være et godt alternativ. Locus betyr «sted», noe som gjenspeiler hva metoden går ut på. Du skal nemlig koble det du prøver å huske mot ulike steder i en mental rute. Nøkkelordene du lagrer de forskjellige stedene skal kunne dukke opp etter hvert som du følger den digitale ruten din. Dette er en gammel og effektiv treningsteknikk, enten du skal pugge en tallrekke eller tale. Menneskehjernen er bygget opp for å kunne navigere. Evolusjonært var det for eksempel hensiktsmessig for mennesker å huske hvor på en rute man kunne finne mat. Med Locus-metoden kan du utnytte hjernens gode navigasjonsevne til å huske andre ting.

Tren hukommelsen til hverdags med enkle øvelser

Du kan trene hukommelsen din hver eneste dag, selv om du ikke nødvendigvis forbereder deg til en eksamen eller skal spille poker. Små hverdagstips kan utgjøre en stor forskjell. Forsøk å huske ting du vanligvis ikke trenger å huske. I dag har de fleste av oss mobiltelefoner, hvor vi kan skrive ned alt fra telefonnumre til handleliste. Prøv å huske ting som telefonnumre og handlelister på egen hånd, da dette kan være en god øvelse. Et annet eksempel er å benytte seg av fysiske kart i papirform, heller enn digitale kart på mobilen. Sistnevnte innebærer gjerne at du slipper å finne egen posisjon på kartet til enhver tid. Du kan også trene opp hukommelsen på andre måter. Forsøk å bryte hverdagslige mønstre. Kjør for eksempel en annen rute hjem fra jobb eller skole enn hva du pleier. Småting som dette kan alle bidra til at du oppnår bedre hukommelse.

Sliter du med å huske navn?

Mange opplever at det er vanskelig å huske navnene til nye folk de treffer. Dette kan være frustrerende, men det finnes heldigvis noen tips du kan benytte deg av. Et tips er å assosiere navnet med et bilde av personen i en gitt situasjon. Møter du for eksempel en som heter Bjørn, kan du se for deg personen sammen med en Bjørn. Heter vedkommende Stein, kan du se for deg personen hvilende på en stein.

Gjenta informasjon verbalt og visuelt

Repetisjon er ofte nøkkelen til suksess når det er snakk om øvelse av hukommelsen. Det kan derfor være lurt å repetere informasjonen du skal huske visuelt. Skal du huske navnet «Stein», kan det altså være lurt å se for seg personen på en stein hver gang du møter han. Det er også lurt å gjenta opplysninger verbalt, da dette hjelper hjernen med å huske. Øv gjerne mens du står i heisen, eller mens du gjør deg klar foran speilet om morgenen.Med de riktige øvelsene kan du sikre at hukommelsen din blir litt bedre. Lykke til!