Digifinans

Hvordan komme i gang med aksjer

Aksjer og investeringer er noe vi snakker mer om nå enn noen gang før, og det er ikke helt tilfeldig. De siste par årene har man nemlig sett en stødig økning av investorer som er ‘helt vanlige mennesker’ og ikke bare den typen investorer man forestiller seg når man hører ordet aksjer. De finnes derfor flere og bedre muligheter for de som er nybegynnere enn noen gang før, og her kan du lese litt om hvordan og hvorfor aksjer kan være riktig for deg!

Det å investere i aksjer har vært noe som har føltes fjernet for mange, men ettersom flere og flere begynner å investere, føles ikke terskelen like høy lenger. Man trenger nemlig verken mye penger eller mye kunnskap for å komme i gang. Hvis man ønsker å lære mer om aksjer, kan man lese mer på https://aksjeskole.com/, for å komme bra fra start og starte reisen, men her får du noen enkle og greie tips til hva du trenger å vite.

Nyttige ord når du skal i gang med aksjer

Det er mange nye ord man skal lære seg når man skal i gang med å investere i aksjer, og det å vite hva de betyr kan gi deg en bedre start enn hvis du ikke vet hva de betyr. Det er heldigvis ikke så mange, og de er rimelig lette å huske når man bare vet hva det dreier seg om. De aller viktigste ordene du skal kunne er disse:

  • Aksje, betyr eierandel i et selskap
  • Kurtasje, betyr den prisen du betaler til megleren eller banken når du selger eller kjøper
  • Aksjekurs, betyr den prisen man betaler og kan endre seg ofte
  • Utbytte, betyr det overskuddet du som investor får utbetalt av overskuddet til selskapet. Dette kalles også dividende, og skjer alt fra en til flere ganger i året.
  • Avkastning, betyr det du har tjent på en investering og innebærer både utbytte på aksjene og en øking i kursverdien.
  • Langsiktighet, betyr når man investerer med et perspektiv på minimum fem år frem.

Velg hvor du vil investere

Når du har satt deg litt inn i de viktigste ordene når det kommer til å begynne å investere, er det neste skrittet å finne ut av hvor du ønsker å kjøpe gjennom. Du kan enten velge å kjøpe gjennom banken eller gjennom en megler. Her gjelder det i bunn og grunn bare å gjøre litt forarbeid i forhold til hvilken plattform du selv liker best, og hvilke steder som gir de beste vilkårene.

Det å anbefale et konkret sted er ikke noe vi gjør her, men det er lett å finne frem til gjennom et enkelt lite søk på google. Det finnes mange store meglere i både Skandinavia og i utlandet, og avhengig av hva du vil investere i, kan dette også spille inn.

Velg hvilke aksjer du vil kjøpe

Neste skritt etter at du har funnet megleren din og opprettet en konto der, er å finne de helt riktige aksjene for deg. Her gjelder det å danne seg et overblikk over både hva man vil investere i, men også hvordan man vil spre risikoen sin, sånn at man er mest mulig sikret, når det kommer til risiko.

Det å tenke langsiktig, altså minimum fem år frem i tid, er også noe man burde planlegg inn i investeringsstrategien sin. Ta heller aldri direkte råd fra andre, uten å researche selv også, for du har alltid selv ansvaret for investeringene dine!