Digifinans

SKJUL DINE INFORMASJONER MED ET VPN

Det finnes programvarer til alt du skulle måtte trenge til dine digitale enheter. Noen programvarer er til og med designet for å påvirke andre programvarer, enten det er å tilføye eller fjerne funksjoner. Man kan ha lyst å skjule informasjonen man sender ut i den store verden når man går på nettsider, eller bruker programmer som trenger nettet for å fungere. Der finnes utrolig mange måter at villt fremmede kan tilgå dine informasjoner, som hvor du er, hvilken nettleverandør du bruker, hvilket type innhold du oftest trykker på, osv.

En viktig programvare av denne typen er et VPN

VPN står for Virtual Private Network, og brukes til å holde informasjonen din sikker og privat når du bruker offentlige nettverk eller nettsteder som henter informasjon uten at du nødvendigvis er klar over det.Dette gjøres ved å kryptere informasjonen din enhet deler. Kryptering vil si at den gjør informasjonen uleselig ved å endre måten den vises på, på samme måte som deler av et bilde blir sløret eller piksellert hvis det er noe man ikke skal se.

Dette er spesielt nyttig hvis du laster ned diverse filer fra peer-to-peer sider, hvor filene du henter er delt av andre brukere og tas fra deres datamaskiner.

Skjul din lokasjon

Et annet populær aspekt av VPN er omgåelse av geo-blokkering, hvilket er når nettsider eller programmer kun kan brukes ordentlig av folk fra spesifikke land. Et typisk eksempel på dette er strømmetjenester, der noen serier og filmer, eller adgang til tjenesten i seg selv, kun er tilgjengelige for enkelte landeområder.

Et VPN kan “lure” tjenesten til å tro at du er i et annet land ved å sende din informasjon via en IP-adresse som tilhører en server fra det pågjeldende landeområdet, slik at det ser ut som du surfer derfra.

Hvilket skal man velge?

Det kan være vanskelig å finne den rette VPN til dine behov og ditt budsjett. Du kan avhjelpe dette ved å holde deg oppdatert på tech nyheter ved å lese artikler og anmeldelser av diverse VPN-programmer.

Spørsmål vedrørende pris kan naturligvis oppstå. Skal du hente et gratis VPN eller et betalt? Og skal det betalte være et selvstendig, eller et som tilbys av et antivirus-firma?

VPN i forbindelse med antivirus

Hvis VPN’et tilbys av et antivirusfirma kan det være både gratis og betalt, men her skal man være oppmerksom på at de oftest er bundet av regler som forbyr dem å tilby funkjsoner til å omgå geo-blokkering.

Gratis VPN

Gratis VPN er en helt brukbar mulighet, skjønt ulempen med dette kan være at produsenten holder kostnadene nede ved å legge inn reklamer i programmet, eller selge bruksstatistikk til tredjeparter.

Noen gratis VPN kan også fås i betalt (eller ‘premium’) utgave, som regel i form av månedlig eller årlig abonnement. Dette betyr som regel at gratisversjonen til disse har databegrensning for å oppmuntre brukeren til å kjøpte et abonnement. Til gjengjeld har leverandører som tilbyr både gratis og premium VPN ofte bedre sikkerhet og kundeservice, da det er viktig for dem at gratisbrukere ser en grunn til oppgradere og/eller forbli kunder.

Betalt VPN

Betalte VPN’er har ofte innebygget reklameblokkering og raskere båndvidde, og fordelen med et betalt program er også at leverandøren har flere midler til å vedlikeholde og oppdatere programmets funksjoner.

Hvis du ønsker deg sikkerhet og utvidede muligheter på nett er VPN definitivt noe for deg. Der finnes tusenvis av tilgjengelige muligheter, så det vil med stor sannsynlighet være mulig å finne noe du liker.