Digifinans

Nyttige verktøy til å analysere aksjer

Nyttige verktøy til å analysere aksjer, er noe de fleste som skal være seriøse med aksjesparingen bør ha et forhold til. Disse verktøyene ligger helt gratis og åpent ute på internett, og er noe du kan bruke jevnlig for å holde deg oppdatert på aksjeutviklingen, enten historisk, i sanntid eller forventet kursutvikling.

Aksjekursen fra Oslo børs

nettsiden til Oslo børs kan du se aktuell kurs og historisk kursutvikling, hvor hovedindeksen kan være av spesiell interesse. Dette er nyttige plansjer å kikke på, fordi selv om det er store svingninger daglig, på en eksempelaksjer, vil det ikke nødvendigvis gi det store utslaget over en 5-års periode. Nå er ikke historisk utvikling så viktig for deg per se, nettopp fordi det er historisk og du bryr deg om i dag eller i morgen, men historisk kurs gir ofte en god pekepinn på etablerte aksjer, om det ikke er andre faktorer som spiller inn.

Aksjeblogger

Ulike aksjeblogger er en viktig kilde til inspirasjon, fordi dette er personer/nettsider som har peiling på det de skriver om. Det behøver ikke bety at de har rett i eventuelle analyser, men det er ikke en dum ide å lese seg opp på basiskunnskap eller dybdeanalyser av enkeltaksjer eller markeder. Et godt eksempel på dette er aksjebloggen.com, som gir deg tips og triks innenfor kjøp og salg av aksjer, enten det er som storinvestor eller småsparer.

Børsmeldinger

Børsmeldinger er uvurderlig førstehåndsinformasjon fra selskapene du vurderer å investere i, eller har investert i, og er meldinger som gir viktig informasjon. Selskapene er faktisk forpliktet til å dele kunnskap den har med sine aksjonærer, som er av en slik karakter at det kan påvirke kursen. Skal du drive seriøst med aksjesparing, er det veldig smart å følge med på disse meldingene. De finner du tilgjengelig flere steder på nettet, og en god start er å gå inn på nettsiden til det aktuelle selskapet, fordi børsmeldingene ligger som regel også her.

Finansnyheter

Finansnyheter er annen nyttig kilde til informasjon. Flere nyhetssteder har en dedikert finansseksjon, men det er også nettsteder som er dedikert til aksjer. Gode eksempler på dette er Finansavisen og E24. Her kan du typisk lese om nyheter angående individuelle selskaper eller markedet i sin helhet. Disse nettstedene kommer ofte med analyser laget av anerkjente eksperter innen finansverdenen og kan være en god kilde til informasjon. Ikke bare innenfor aksjemarkedet, finansnyheter er også aktuelt innenfor kryptovaluta, som er en annen spennende investeringsmulighet.

Uansett hvor du henter inn informasjon til å analysere aksjer, er det smart å tenke selv. Les deg opp på alt du kan finne om den aksjen du spekulerer i, fordi jo mer informasjon du sitter på, dess mer informert blir valget ditt – det er tross alt dine penger!