Digifinans

Formingsaktiviteter for barn

Formingsaktiviteter for barn er kjekt å ha når barna blir rastløse. Her får du noen tips.

Når barna blir rastløse og begynner å kjede seg, så kan det være lurt å ha noen formingsaktiviteter for barn liggende på lur. Dette er aktiviteter du kan starte når som helst, og som de fleste barn synes er kjempegøy å holde på med. Her får du noen tips til hva du kan gjøre. Selv om ikke alt går på direkte forming, så er det likevel innenfor sjangeren aktiviteter for barn.

Formingsaktivitet for barn nr 1: Maling utendørs i det fri

Finn frem følgende: Gråpapir, pensler, maleforklær, flytende maling som ligger i glass.

Rull så ut en lang remse med gråpapir på bakken hvor det er flatt. Den glatte siden kan vende nedover, fordi den beskytter mot fuktighet. Den matte siden kan vende oppover, siden den er lettest å male på. Hvis underlaget skrår litt nedover, så er det bare helt fint. Det blir som et staffeli, bare helt naturlig.

Da er det bare å la barna male så mye de orker. Det er lurt å ta med en bøtte med såpevann, slik at man kan legge penslene der etter bruk. Da er det lettere å ta de i bruk på et senere tidspunkt.

Det kan være greit at de voksne organiserer litt, slik at alt går ryddig og pent. Man kan f.eks passe på at malingen har riktig konsistens.

Formingsaktivitet for barn nr 2: Kjeder og armbånd

Hvem passer det for: Rundt 4+ år.

Finn frem følgende: Rognebær, konditorfarge, solsikkefrø, erter, nål og tråd.

Man kan lage armbånd og kjeder når man trer på erter, solsikkefrø og rognebær på en tråd. Bruk nålen til å stikke hull i det du vil ha på kjedet eller armbåndet, og tre tråden gjennom.

For å kunne stikke hull på erter og solsikkefrø, så bør de ligges i vann over natten, slik at de blir litt myke. Man kan supplere med perler, om man har det liggende.

Ertene kan farges med konditorfarge, før de settes på tråden.

Formingsaktivitet for barn nr 3: Mal på steinene

Hvem passer det for: alle.

Finn frem følgende: Hobbymaling og steiner.

Da er det bare å male på steinene. Man kan f.eks male mønster og figurer. Eller man kan male på nødnummere som 110, 112 og 113, og legge denne steinen ved telefonen.

Man kan også male på “Velkommen hit” og sette den utenfor døren til huset. Det er kun fantasien som setter grenser her.

male på steiner, formingsaktivitet for barn

Formingsaktivitet for barn nr 4: Mus av valnøtt

Hvem passer det for: alle, men kanskje morsomst for de minste.

Finn frem følgende: Hvit eller grå hobbymaling, halve valnøttskall, “hår” fra en kost, sort tusj, klinkekule, lim og filt.

Finn frem de halve nøtteskallene, og mal de. Klipp så en hale ut av filten, og to ovale ører som musene kan ha. Halen kan være rundt 4-5 cm lang.

Ørene limes på den spisse delen av nøtten, siden dette er foran på musen.

Værhår lages av “hårene” til kosten og de limes foran der værhårene skal være.

Halen limes på bakerst, hvor halen pleier å være.

Legg så en klinkekule under musen. På den måten kan musen bevege på seg.

Formingsaktivitet for barn nr 5: Tusenbein av doruller

Hvem passer det for: alle.

Finn frem følgende: Hyssing, dorull (alle i samme størrelse), maling og piperensere. Hvis man ønsker, så finn også frem paljetter og glitter.

Mal først dorullene i forskjellige farger. De voksne kan passe på at barna maler fint og ryddig. Man kan også lage prikker og forskjellige mønster om man ønsker det.

Når dorullene har tørket, så kan man legge på glitter og paljetter. Har du noe annet liggende som passer, så er det bare å dekorere med det også.

Så kan man tre dorullene inn på en lang hyssingsnor.

Mellom dorullene, så kan man lage bein av piperenser.

Formingsaktivitet for barn nr 6: Glass og glansbilder

Hvem passer det for: alle.

Finn frem følgende: lim (det som blir blankt når det blir tørt), glass og flasker av forskjellige størrelse og type, glansbilder.

Finn frem glass og flasker, og lim på glansbilder der du ønsker. Dette er pynt som kan henges i snor eller settes i vinduskarmen.

Da håper jeg du har fått noen idéer til formingsaktiviteter for barna dine. Jobber du i barnehage, så er det perfekt å bruke slike aktiviteter daglig.

Les også om barn som ikke vil spise.

Eller om aktiviteter i barnehagen.