Digifinans

Dette bør du lære barna dine om penger

Sliter du med å lære barna om økonomi og pengebruk? Her får du enkle tips du kan ta i bruk i dag.

Flere tenåringer i dag lever i luksus, og har ikke begrep på penger og verdier. Det er viktig at foreldrene går inn tidlig, og lærer barna om økonomi. Dessverre har vi lite økonomilæring i grunnskolen.

Her får du noen tips du bør lære barna dine om penger.

1. Penger kommer fra (hardt) arbeid

Det er ganske skremmende at dagens ungdom (og mange voksne) ikke skjønner dette punktet. Et system som man kan bruke hos barn, er at de får en liten belønning hver gang de har utført noe i huset. Dette er bedre, enn å kun gi de ukepenger. Får man penger der og da, så skjønner man lettere at arbeidet henger sammen med lønn (forsterker).

Man bør skille mellom alder. De som er 10 år, kan få vanskeligere oppgaver enn de som er 5 år.

Når det er borte, så er det faktisk borte

Det er viktig å lære barna at en del ting man gjør i hverdagen kan få konsekvenser. Dette gjelder også om man bruker penger på tull, som å spille de bort! Det kan være vanskelig å la barna feile på visse områder, spesielt når det kommer til bruk av penger. I stedet for å la barna bruke pengene på tull, slik at de får erfart at det kanskje ikke er så lurt, så vil mange foreldre i dag si til barna: “nei, det må du ikke bruke pengene på”. I følge flere eksperter, så vil det å la barna/ungdommene selv erfare dårlig bruk av penger, være en viktig lærdom. På denne måten så lærer de at når pengene er borte, så er de faktisk borte.

Det er helt greit å vente litt

Vi lever i en tid hvor vi kan få ting til enhver tid. Dessverre er det en del foreldre som lar barna få alt de peker på, uansett på døgnet omtrent.

Når man har et system hjemme, hvor barna får penger ut i fra hva de utfører, så lærer de også at man må spare i noen uker eller kanskje måneder hvis man ønsker seg noe. På denne måten, så er det lettere for barna å skjønne at det faktisk er greit å vente litt, og at man kanskje må vente litt når man ønsker seg noe.

Det handler ikke bare om DEG

Det er viktig å ikke bare tenke på seg selv hele tiden, men heller lære seg å gi bort penger når du har mulighet til det. Ikke bare penger, men all slags ting og tang. Når barna får penger etter hver gang de gjør noe, så kan du gi de valget om de heller vil gi det til noen som virkelig trenger det, eller kjøpe en gave til en venn.

Si hvor pengene dine skal gå

For eldre barn / ungdommer, så er det viktig å vite hva du vil bruke pengene på. Hvis du ikke har et system så vil pengene raskt gå bort til tull. Setter du opp et budsjett, så vil det være lettere å holde styr på hvor pengene går.

Ikke kjøp ting du ikke har råd til

I dagens samfunn, hvor vi kan få gjenstander med en gang, så kan det være lett å bli påvirket slik at vi bruker pengene på mye tull. Vi kjøper gjerne mye på kreditt, og vi kjøper derfor ofte ting vi egentlig ikke har råd til. Ikke misforstå meg. Kredittkort er smart å bruke, så lenge du bruker det korrekt. Men altfor mange misbruker kredittkortet sitt.

For å lettere lære barna at man ikke skal kjøpe ting man ikke har råd til, så er det lurt å droppe kredittkortet inntil videre, og heller kjøpe ting når man har nok kontanter eller nok penger på kontoen. Kredittkort kan du bruke når du lærer å skrive ned det du bruker av penger, og når du er såpass voksen at du skjønner konsekvensene litt bedre.

Les også: skal lære norske barn verdien av penger.