Digifinans

3 gode kjøkkentips

Hvilken kniv bør man velge? I et moderne kjøkken i dag holder det ikke med en enkelt kniv. Nei, man bør aller helst ha flere forskjellige, kanskje et helt sett, for det er stor forskjell på å filetere fisk og hakke urter, særlig hvis maten skal se pen ut, se ut som gourmetmat. Derfor er det viktig man velger seg kniver man kan ha lenge og trives godt med. Gode kniver kjennetegnes ikke bare av hvor skarpe de er, men også vekt og balanse i hånden spiller inn. Et element som gjør at den kniven som passer fint for en, kanskje gjør at den blir feil for en annen. Det må simpelthen prøves. Når det gjelder materialvalg kan man stort sett velge mellom stål og keramikk. Sistnevnte er noe mer kostbar i anskaffelse, men den holder seg skarp lenger og tåler oppvaksmaskin bedre.

Les også: 15 kjøkkentips du må lære deg

Kreativ bruk av rivjern

Et rivjern kan brukes til mye mer enn bare rive grønsaker og ost. Mange sauser smaker bedre med litt brunost i, og alle som har forsøkt seg på en slik saus, kjenner til problemet med å få oppløst osten skikkelig i sausen. Da kan man rive den mengden man skal bruke på et rivjern så man får fine små strimler som lett smelter i sausen. Et annet tips er hvis man har frosset ned smør og plutselig får uventet besøk, kan man rive smøret på rivjernet så man får fine strimler som hurtig blir smørevennlig så man slipper å vente på at det skal tine.

Ta vare på kjøkkenkniven

Har man først anskaffet seg et knivsett man er fornøyd med, er det om å ta vare på det så godt som mulig. Da varer de lengre, og følgelig også gleden ved å bruke dem.

Kjøkkenknivene har best av å bli vasket i varmt vann umiddelbart etter bruk, hvoretter de tørkes grundig. Legger man våte kniver tilbake i skuffen, eller enda verre, med matrester på, skal det lite til før de korroderer og mister evnen til å slippe det man skjærer i. Renholdet av kniver bør gjøres for hånd, da de normalt ikke har det så godt med å bli maskinvasket. Unntaket er keramiske kniver, som tåler dette fint.

Til oppbevaring av kjøkkenkniver frarådes det å bruke skuffer hvor flere ligger samlet. Da ligger de og beveger seg mot hverandre og de blir veldig fort sløve og slitt. Velg heller en magnetlist til stålkniver og en knivblokk til de keramiske. Så står de separat, og det er ingen belastning eller slitasje på knivenes egg.