Digifinans

Hvordan får man med seg barn på tur

Her i Norge er vi glad i å gå tur, og vi er flinke til å komme oss ut og nyte den flotte naturen vi er så heldige å ha rett i nærheten av der vi bor. Uansett om det er skog og mark, fjell og vidde eller til et vann så er vi nordmenn ute og går, sykler eller går på ski rett som det er.

Det er ikke lett å konkurrere med iPad og TV

Dette er imidlertid ikke alltid like lett når man skal ta med seg barna. I dagens samfunn er mange barn hjemmekjære, og trives veldig godt hjemme i varmen med en iPad eller TV. Da kan det være greit å ta med seg noen tips på veien slik at ungene også blir fornøyde med å komme seg ut på tur, og at man lærer de å nyte friluftslivet.

  • Tips nummer en er å ikke legge listen for høyt. Hvis du har små barn så kan det være veldig demotiverende, og kanskje rett og slett umulig, å legge ut på en fem timers gåtur i litt tøft terreng. Det å gi barna gode turopplevelser, og la de oppleve mestring på tur er essensielt, i hvert fall i en startfase når de enda er små.
  • Forbered de små turkameratene hva som venter de. Ikke slipp en bombe søndag morgen at man skal ut og gå, og ikke vent med å fortelle hva de skal før i aller siste liten. Ta barna med på planleggingen, la de komme med ønsker og forslag, og la de føle at de er med på turen helt fra start til mål.
  • Ha et tydelig og enkelt mål for turen dere skal på. Det kan være en fjellknaus dere skal bestige, eller en hytte dere skal gå til. Bli enige med barna om hva som er målet, vis de gjerne hvor de skal, og prøv å ikke snu før dere har nådd målet. Da gir man de en følelse av å ha oppnådd noe stort, selv om det kanskje ikke er mer enn 15 minutter med gange til dit dere skulle.
  • Underveis på turen så er det viktig med pauser, samt å gi barna motivasjon. Ta gjerne en kort rast med litt drikke, eller gjem unna et par kjeks de kan få som ekstra “bensin” før dere setter dere til og tar en lengre pause.
  • Pakk med riktig tøy, og husk at det ikke alltid er lurt å ha på for mye klær. Man skal ikke fryse, men det er vel så viktig å ikke være varm.

Og når man endelig er fremme så er det lurt å gjøre skikkelig stas på matpausen. Tenn et bål, ta med primus eller gjør noe ekstra. Ta med sunn og næringsrik mat, sjokolade og godteri kan gjøre at hjemturen blir slitsom når barna blir tomme for energi.