Digifinans

Verdens høyeste fjell – Mount Everest

Skal du bestige verdens høyeste fjell, så er det litt greit å lese om det først.

 

Mount Everest, også kalt «Chomolungma» av tibetanere og «Sagarmatha» i Nepal, er verdens høyeste fjell. Fjellets høyde strekker seg rundt 8.848 meter over havet. Dette populære fjellet befinner seg i Himalaya fjellkjeden, mot grensen til Tibet, Nepal og til og med Kina.

Den første høydemålingen av Mount Everest ble publisert i 1856, hvor målingen ga et resultat på 8.840 meter og ble kalt Summit XV. Ved en senere måling i 1999 fant de ut at høyden varierte litt, ettersom at snø og is var med på å påvirke høyden. I 2005 ble Kina og Nepal enige om at den offisielle høyden skulle være på 8.848 meter.

Andrew Waugh er en kjent offiser for den britiske hæren og en takstmann. Han er mannen som oppkalte Mount Everest etter sin forgjenger som takstmann, Sir George Everest. Tibetanerne tok i bruk navnet «Chomolungma» i omtrent hundre år, ikke fordi de ikke kunne etablere et felles navn, men fordi både Nepal og Tibet ikke var åpne for turister og utlendinger.

Både mange erfarne eksperter og begynnere innenfor fjellklatring har forsøkt å bestige verdens høyeste fjell og nå toppen. Det har vært omtrent 4.012 bestigninger utført av over 2.700 klatrere fra hele verden frem til nå. «Mount K2» og «Kengchenjunga» er to fjell som også har blitt regnet som de høyeste fjellene i verden, men en berømt fjellklatrer ved navn James Nicholson fant senere ut at det var Mount Everst som var høyest. Det ble først kalt for «Peak XV» før det fikk navnet Mount Everest. Mount K2 blir nå regnet som verdens nest høyeste fjell og Kengchenjunga på tredje plass.

Som sagt så ble verdens høyeste fjell oppkalt etter George Everest, Waugh sin forgjenger som takstmann i India. Tibetanernes navn «Chomolungma» (som betydde hellige moder) ble populært og mye brukt i Tibet. «Sagarmatha» var et autorisert navn for Mount Everst, som Nepals regjering etablerte i 1960.

Rundt 1856 ble det utført trigonometriske utregninger for en undersøkelse, for å regne ut og måle høyden til Mount Everst. Undersøkelsen konkluderte med at høyden var på 8.840 meter. Den samme undersøkelsen ble utført på nytt i 2005 og da kom de frem til at fjelltoppen nå var på 8.844 meter. De fant ut at høyden varierte ut ifra tykkelsen på is-laget som lå på toppen av fjellet. Høyden på 8.848 meter som er offisiell i dag, samsvarer også med en måling som ble utført i India i 1955. 

Mount Everest:  Dødssonen og verdens høyeste fjell

 

Mount Everest som er verdens høyeste fjell, tiltrekker seg utrolig mange fjellklatrere fra alle kanter av hele verden i håp om å bestige den utrolig høye fjelltoppen. Sikkerheten er utrolig viktig dersom man skal forsøke å bestige fjellet. En liten feil, og alt kan gå galt.

Klatrerne kan også oppleve at det er skjulte sprekker i fjellet, som kan føre til snøskred i tillegg til at værforholdene kan være ekstreme mens man er på vei opp til toppen av verdens høyeste fjell. Dette er ingenting klatreren kan ha kontroll over, men en ting som fjellklatrere kan ha kontroll over, er menneskelige feil som kommer av nervøsitet for eksempel, på grunn av høyden.

Regionen over 7.600 meter blir kalt for «dødssonen”, fordi ingen kan leve lenge på denne høyden på grunn av oksygenmangel.

Fjellklatrere er ekstremt utsatt for å bli sårbare for høydeskrekk og nervøsitet når de først har klatret forbi dødssonen. De kan ikke komme seg unna en potensiell dødelig effekt av oksygenmangel, selv om de hadde prøvd å befinne seg i dødssonen i så kort tid som mulig, før den tynne luften eventuelt hadde fått kroppen til å slite.

På toppen av verdens høyeste fjell er lufttrykket rundt en tredjedel av havnivået. Det har blitt sagt at så fort man ankommer toppen av et havnivå, vil man miste bevisstheten nesten umiddelbart og dø innen få minutter. David Breashers, en berømt klatrer fra USA forklarte at selv om man skulle tatt med seg oksygenflasker, føles det fortsatt ut som om man løper på en tredemølle eller puster igjennom et sugerør.

Når klatreren nærmer seg dødssonen, merker vedkommende at pulsen stiger, hjertet slår fortere og personen blir andpusten. Evnen til å utføre lette oppgaver som å for eksempel ta på klatreskoene eller ordne et måltid vil bli vanskeligere, og vil gjøre klatreren utslitt. Blodet vil begynne å tykne, noe som kan føre til slag eller blodpropp. Disse kroppsreaksjonene er kroppens måte å bekjempe oksygenmangelen på, dette kalles også hypoksi.

Høyden påvirker også klatrerens appetitt, noe som kan være både risikabelt og farlig ettersom at det er viktig å holde seg godt hydrert og ernært for å holde ut. Soving kan også være ekstremt vanskelig i dødssonen. De fleste klarer ikke å sove i det hele tatt, men de som klarer å sove våkner ofte av pusteproblemer.

Når man kommer seg høyere opp på fjellet merker man at lufta raskt blir tynnere. Dette kan føre til flere farlige medisinske tilstander som blant annet lungeødem og andre type lungeskader, i tillegg til flere andre sykdommer og skader som man kan påta seg under slike omstendigheter (blant annet HAPE, HACE, osv.).

HAPE (High Altitude Pulmonary Edema) skjer hvis lungene fylles opp med vann. Dersom klatreren ikke kommer seg ned til et lavere høydenivå innen kort tid kan vedkommende drukne av innvendig væske.

HACE (High Altitude Cerebral Edema) foregår ved at hjernen blir betent. Dette skjer fordi blodsirkulasjonen øker og blir mer aktiv på grunn av mangel på oksygen. Dette kan også lede til tap av koordinasjon, mental svekkelse og hallusinasjoner.

Den beste måten å unngå problemer på når man klatrer i verdens høyeste fjell er å klatre høyt og sove lavt. Ved å gjøre dette, får kroppen mulighet til å adaptere og tilpasse seg den tynne lufta. Dette kan man utføre ved å slå leir jevnlig i løpet av turen. Vanligvis ville en fjellklatrer tatt med seg en del utstyr til leiren ovenfor og deretter bevege seg nedover igjen for å hvile, før klatreren fortsetter å klatre høyere. Dette blir repetert mange ganger når man nærmer seg toppen.

Mount Everest er ikke bare kjent for å være verdens høyeste fjell, men også på grunn av den fantastiske utsikten fra toppen av fjellet. Det er en av mange grunner til at en rekke mennesker, nybegynnere og erfarne klatrere ønsker å nå toppen. Noen vil vise seg frem for verden, være tøffe og har lyst til å kunne si at de har besteget verdens høyeste fjell. Dersom du planlegger å klatre opp Mount Everest er det viktig at du kan nok informasjon om fjellet for være forberedt og unngå problemer.

Les mer her: Mounteverest.no