Digifinans

Hvorfor kan du ikke bruke norske kredittkort på kryptovaluta?

Den siste tiden så har det vært en enorm etterspørsel etter kryptovaluta. Grunnen til dette er at stadig flere ønsker å spare penger og spre risikoen sin i sparingen. Bitcoin som er den mest kjente kryptovalutaen har bevist seg å være en god investering og det skjer stadig mye mer utvikling på dette. Når nordmenn så skal prøve å kjøpe kryptovaluta så møter de på en stor barriere ettersom stadig flere banker stopper transaksjoner til kryptobørser. Det betyr at man i praksis blir pålagt av banken å ikke kjøpe kryptovaluta.

Dette er uforståelig for de aller fleste og ikke minst for kundene som ønsker å kjøpe kryptovaluta. Bankene skylder på at dette er for å beskytte kundene mot svindel og egentlig beskytte mot seg selv. Dette har fått flere til å stille spørsmålstegn ved den egentlige årsaken til dette.

Dette har heller ikke kun rammet privatpersoner. Norske grundere som ønsker å etablere en ny bedriftskonto må faktisk svare på et spørsmål før de får bedriftskonto, om de skal bruke selskapet til å kjøpe/selge kryptovaluta. Vi vet ikke i hvor stor grad dette blir brukt som grunnlag for om man får etablere bedriftskonto eller ikke.

Hvorfor blokkerer bankene kryptovaluta-transaksjoner?

Hvis man ser på blogger og nettsider så er det flere som er ganske konspiratoriske når det kommer til hvorfor bankene blokkerer transaksjoner. Konspirasjonene går på at bankene frykter at kryptovaluta skal spise opp deres produkter og inntekter. Det er egentlig noe sant i det men det ligger veldig mange år fremover.

En mer plausibel grunn til at bankene blokkerer transaksjoner til kryptobørser er hvitvasking og skatteundragelse. For selv om systemene for å fange opp gevinster fra kryptovaluta stadig blir bedre så er det en risiko for å dra unna skatt. Dette er en risiko som banken ikke ønsker å ta fordi de ikke vet hvordan det kan involvere dem på et senere tidspunkt. I teorien så bør det å investere i kryptovaluta ikke være mer problematisk enn andre investeringer som gjøres på internett.

Uansett grunn så er dette noe som irriterer veldig mange nordmenn. De ønsker å kunne bruke sine kredittkort på nettopp hva de selv ønsker og de ønsker ikke at bankene skal bestemme dette. Likevel så er det bankene som bestemmer over sine egne produkter og de har sin rett til å gjøre dette.

Blokkerer alle banker transaksjoner til kryptobørser?

Nei, det er noen banker som har omfavnet dette mer enn andre. S-Banken er en bank som har omfavnet kryptovaluta og hadde en funksjon i sin nettbank en liten periode hvor man kunne se sin beholdning av kryptovaluta. De stoppet denne funksjonen men du kan bruke kredittkortet fra S-banken når du skal kjøpe kryptovaluta.

Det finnes flere banker som tillater dette og det blir stadig flere banker som lar deg kjøpe krypto. Bankene vil i mange tilfeller ha noen børser på sin svarteliste og noen går fint. Coinbase er en aktør som blir ansett av flere som en seriøs aktør og det er kun et fåtall banker som blokkerer transaksjoner til Coinbase. Dersom du ikke ønsker å bruke Coinbase så er det fult mulig å kjøpe kryptovaluta hos Coinbase og overføre dem til den børsen du ønsker å handle på.

Hvordan vet jeg om banken min tillater krypto-transaksjoner?

Om du er usikker på din bank tillater at du bruker ditt kredittkort til krypto-transaksjoner så kan du egentlig bare teste ut om banken din vil blokkere transaksjonen din. Hvis du ikke ønsker å prøve men er mer interessert hvordan banken din ønsker å kontrollere hvordan du bruker penger så anbefaler vi deg at du hører med banken. De burde kunne svare på dette over telefon selv om dette nødvendigvis ikke er noe som den vanlige bankrådgiveren vet.

Alternative måter å kjøpe kryptovaluta

Hvis du som mange andre nordmenn er gift med banken og kredittkortet du har i dag så kan det være greit å se på andre måter å kjøpe kryptovaluta. De aller fleste kryptobørser lar deg gjøre transaksjoner med bankoverføring eller du kan bruke en CFD-portal. CFD-portaler er ennå ikke blitt blokkert av norske banker, her kjøper du bare eksponering mot kryptovaluta og ikke den fysiske kryptovalutaen.

Det vi skal gi bankene rett i er at kredittkort ikke er en god måte finansiere investeringer på. Du bør ikke bruke penger som du ikke har eller kreditter for å finansiere risikable investeringer som kryptovaluta er. Det kan derfor være at en bankoverføring er en bedre og mer korrekt måte å finansiere sine kryptokjøp på.

In English? Read here to know more about Norwegian Credit Card – Find Best and Apply Here – Get it in 10 Minutes (scandinavia.life)