Digifinans

Hvilke idretter er egentlig de mest populære i Norge – er det noen overraskelser?

Nordmenn er født med ski på beina, og dessuten er vi langt over middels interessert i engelsk fotball. Vi gjør det godt innenfor håndball, og til og med innenfor friidrett er det nordmenn i toppen. Da er det kanskje ikke så enkelt å avgjøre hvilke idretter som egentlig er de mest populære?

Uansett hvilken disiplin man er aktiv innenfor, så er det en sak som er sikker – alt som har med idrett å gjøre engasjerer. Det er ikke bare på banen eller foran TV-en som vi merker det, det er dessuten alt flere som satser noen kroner på utfallet av alt fra fotballkampen til neste runde i bokseringen eller på friidrettsarenaen.

Klassikere i topper

Det er selvfølgelig ikke mulig å lure noen til å tro at det er bordtennis eller cricket som er i topp, så:

  • Ski, som fritidsaktivitet eller konkurranseidrett, er selvfølgelig fortsatt populært. Likevel er det faktisk bare 34 % av oss nordmenn som hadde gått minst en kort skitur det siste året, i levekårsundersøkelsen fra 2017. Samtidig er for eksempel Skiforeningen soleklart på topp når det kommer til antall medlemmer i idrettslag i Oslo. For hele landet er Norges Skiforbund på en andreplass, etter Fotballforbundet.
  • Fotball er da på topp både som breddeidrett og på elitenivå. Aktivitetstall fra Oslo tilsier at antallet aktive medlemmer som spiller fotball, 33 754, er langt foran langrenn, med 13 732 medlemmer. På landsnivå har Fotballforbundet nesten 400 000 medlemmer, og med nesten 2 000 medlemsklubber er fotball virkelig den dominerende lagidretten.

Et par utfordrere som vi kommer å se mer av

Selv om det trygge og trauste holder stand, og det er ikke noe feil med det, blir det morsomt å følge med på noen av de litt sprekere utfordrerne i årene som kommer:

  • Norges Gymnastikk- og Turnforbund har vokst godt de siste årene, og med flere aktive utøvere bygges det dessuten flere spesialiserte turnhaller. Dette kan få en videre selvforsterkende effekt, der enda flere får opp øynene for turn.
  • Det er kanskje ikke alle som vil synes at dette er en utfordrer, men det bør nevnes at det faktisk er flere og flere som spiller håndball. Dette er en idrett der Norge har gjort det svært godt over tid, både på herre- og damesiden, men samtidig har vel alltid håndball stått litt i skyggen av fotball.

Disse tallene sier noe om populariteten til organisert idrett, men det er viktig å huske på at den aller viktigste effekten av idrett er helseeffekten for enkeltindividet. Gitt dette er det også fint å ta et steg tilbake, og se på at det er gåturer som er den aller vanligste formen for fysisk fritidsaktivitet. Selv om det er mange som er aktive i den organiserte idretten, er det fortsatt en stor gruppe som faller utenom. Samfunnet bør ha fokus på disse, og legge til rette for lavterskeltilbud som gjør at en enda større andel av den norske befolkningen er i regelmessig fysisk aktivitet.