Digifinans

Tøybleier – hvorfor og hvordan vaske

Tøybleier er et økonomisk, miljøvennlig valg, som kan skåne barnet ditt for diverse allergier og eksem. Selv om du bruker tøybleier, er det lurt å tenke seg om når bleiene skal vaskes og hvorfor tøybleier gir en miljøeffekt. Engangspapir er også en vital metode til å ta unna det verste, noe mange ikke er klar over. 

Når du skal vaske tøybleier, er det ikke alltid det følger med en vaskeanvisning. Ved riktig vask kan en tøybleie holde i flere år og det er ikke så vanskelig som du kanskje tror. Mange steder på nett vil du lese at tøybleier skal vaskes på 60 grader, men dette er forholdsvis høyt, i forhold til hva som oftest er anbefalt.  

Helst skal du vaske bleiene på 30 eller 40 grader, og resultatet bliver oftest det samme. Det er heller ikke nødvendig å legge de i klor osv., i hvert fall ikke alt for ofte. Det kan hende bakterieansamlinger forekommer, om ikke bleiene vaskes riktig, men da kan du såkalt “strippe” bleiene, som rett og slett bare betyr du kan skylle bleiene godt i kaldt vann både før og etter vask ( ved hjelp av vaskeprogram). Det er sjeldent nødvendig, men kan være greit å vite hvordan du kan gjøre dette. 

Enganspapir tar mye av støyten 

Engangspapir er et stykke ultratynt papir av typisk bambus, som skal legges inn i bleien før bruk. Dette vil samle opp det meste av eventuelle etterlatenskaper, som du trygt kan kaste i restsøpla. Engangspapiret er laget evt. nedbrytbart materiale og er laget nettopp for dette. Ikke skyll engangspapiret ned i toalettet, fordi dette kan tette rør osv., noe som er til en stor belastning for kloakkverket i kommunen din. 

Hvorfor tøybleier? 

Tøybleier holder seg bare lengre hvis du vasker de riktig. I prinsippet vil tøybleier i høy kvalitet kunne vare veldig lenge – så lenge at du kan bruke de til flere barn. Ja, du leste riktig! Hvis du får flere barn etter hverandre, noe som er mer og mer vanlig, kan de neste barna du får arve bleiene. Eventuelt så kan du gi de vekk også, selv om det kanskje er noe mange har en høy terskel for å gjenbruke. 

Tøybleier er et miljøvennlig valg, som er mer og mer populært, og du kan faktisk hjelpe kloden ved å bruke tøybleier i stedet for engangsbleier. Det enorme miljøtrykket engangsbleier har på både avfallsstasjoner og kloden i sin helhet, er en enkel årsak til å komme i gang med tøybleier først som sist.