Drømmer du om ny bil, men mangler finansieringen? En ny bil kan være innenfor rekkevidde, hvis du finansierer kjøpet med et lån, eller går sammen med flere om en deleordning. Her kan du lese mere om fordeler og ulemper ved å dele bil.
Drømmen om en bil
Du kjenner sikkert til følelsen av ennå engang komme for sent til bussen? Eller stå proppet sammen i toget, på vei til arbeid? Kanskje det er i en av disse situasjonene drømmen om sin egen bil er vokset frem. Uansett hva behovet ditt er, så kan drømmen om en bil, være innenfor rekkevidde. Også selv om det kniper med finansieringen.
Før du bestemmer deg for hvilken bil du skal investere i, så skal du selvfølgelig overveie hva økonomien peker på. Hvis du har en oppsparing, men mangler de siste 50.000 for å få drømmebilen i hus, så kan det være en løsning at du låner 50.000 kroner. I dag er det flere muligheter til å låne penger, også hvis banken ikke umiddelbart er med på ideen. Lån 50.000 på et online lån, og få drømmen om ny bil til å gå i oppfyllelse.
Det finnes mange forskjellige långivere på nettet, det kan derfor være en fordel at du sammenligner lån hos flere forskjellige, før du finner det som passer for deg. Et låneeksempel fra Matchbanker, er et lån fra DigiFinans på 65.000, med nedbetaling på 5 år og eff. rente 14.9 % (etabl. geb. på 950 kr). Kostnad på lånet vil i dette tilfellet være 28.730 kroner, totalt 93.730 kr.
Gammel eller ny bil?
Før du bestemmer deg for om du skal ta et lån, så skal du selvfølgelig overveie hvilken bil du skal kjøpe. Hvis du ikke har overskudd i økonomien til å kjøpe en helt funklende ny bil, så er det et godt alternativ å kjøpe en bruktbil. Du skal selvfølgelig være sikker på at du ikke kjøper katten i sekken, og derfor rådføre deg med en bilkyndig, før du skriver under på kjøpet. En ny bil vil typisk ha større verdifall, mens en eldre modell kan få større utgifter til reparasjoner.
Ofte er det en fordel å kjøpe bilen hos en autorisert bilforhandler, da du kan ha flere rettigheter der, enn du vil ha ved kjøp hos en privatperson. Hvis kjøpet av ny bil vil få alvorlige konsekvenser for privatøkonomien, så kan det være at du skal overveie å kjøpe en delebil. Hvis du spør vennene, eller familien, er det stor sannsynlighet for at noen ønsker å bli en del av en delebilordning.
Delebil – økonomisk og miljøvennlig
I løpet av de siste årene, er det kommet større fokus på klima og miljø. Vi ser også at flere og flere velger å kjøre rundt i elbiler, eller en hybrid bil. Dette er selvfølgelig også noe du skal ta med i overveielsene dine, hvis du skal investere i en ny bil. Det er også fokus på at man kjører sammen, f.eks. på vei til arbeid, for å skåne miljøet.
En annen ting som er blitt mer vanlig, er å lage en delebilordning. Det finnes flere abonnementsordninger, hvor man kan låne bil ut fra det behovet man har. Dette er hovedsakelig et byfenomen, og fungerer best hvis man kun bruker bil en gang imellom. Bilen skal nemlig reserveres, og hentes på bestemte parkeringsplasser. Det er også mulig å lage sin egen delebilordning, med venner eller familie, som også drømmer om en bil. På denne måten så blir det en rimeligere investering, samt at omkostningene ved å eie en bil, blir lavere. Hvis man kjøper en rimelig delebil, sammen med noen, kan muligvis hele kjøpet finansieres med et forbrukslån på 50.000. Det er selvfølgelig også en bonus, at man investerer i bil, og samtidig investerer i miljøet.
Det er selvfølgelig avgjørende at man deler bil med noen, som har samme interesse for deleordningen, som en selv. Det kunne være optimalt hvis den ene part bruker bilen på vei til jobb, mens den andre har den på helgebasis. Hvis det er en god match, så kan man få en lykkelig, og harmonisk deleordning.