Digifinans

8 symptomer på sure oppstøt

Sure oppstøt er et så vanlig problem, at man skulle tro det var enkelt å behandle. Men i mange tilfeller er det vanskelig å oppdage, og det er lett å blande symptomene med andre tilstander.

Kanskje du våkner kl 3 på natta med en kraftig hoste og en følelse av at du blir kvalt. Eller du sitter på jobb og har nettopp spist et stort måltid til lunsj og du kjenner en brennende og ubehagelig følelse i brystet.

Hvis noe av dette høres kjent ut, så er du sannsynligvis en av de som sliter med halsbrann og sure oppstøt.

Hva er egentlig sure oppstøt?

Sure oppstøt er når surt innhold fra magesekken kommer oppover til spiserøret.

Dette vil ofte skje når lukkemuskelen på enden av spiserøret er svak eller “slapper av” på feil tidspunkt. Dette oppstøtet kan også forårsake halsbrann, som kjennetegnes ved en brennende følelse i brystet, sammen med andre symptomer.

Symptomer på sure oppstøt

1. Smerte i bryst – Kommer av at magesyre går inn i spiserøret. Noen forveksler dette med et hjerteanfall.

2. Syre i hals – En sur og bitter smak som kommer av at magesyre kommer helt opp i halsen og munnen.

3. Smerte etter måltid – Hvis magen fylles av et stor fettrikt måltid, kan dette trigge produksjon av magesyre og oppstøt. Dette vil da kunne medføre en sviende smerte.

4. Følelse av kvelning – Noen ganger når syre fra magen kommer helt opp til halsen, kan det føles som om du blir kvalt av syren. Hvis du pleier å våkne med denne følelsen midt på natta, så kan det være et tegn på surt oppstøt.

5. Hes stemme – Blir ofte forvekslet med starten på en forkjølelse. Dette kan være et resultat av refluks av magesyre opp i spiserøret og dette kan derfor irritere stemmebåndet.

6. Sår hals – Blir ofte blandet sammen med allergier og forkjølelsessymptomer. Sår hals kommer av at det er mye syre som ligger og irriterer halsen. En fin måte å sjekke at det ikke er forkjølelse på, er å se om du utvikler andre symptomer på forkjølelse.

7. Hoste – Hvis du opplever mye hosting, så kan det være at det ligger magesyre i lungene som et resultat av oppstøt.

8. Vanskelig å svelge – Over tid, så kan magesyre forårsake skade på vitale organer i kroppen. Dette kan igjen føre til at vev i spiserøret hovner opp og et trangere spiserør gjør at det kan være vanskeligere å svelge skikkelig.

Hvis du går lenge uten å gjøre noe med sure oppstøt, så kan det føre til blødning, åpne sår og arrdannelse på spiserøret.

Du plages med sure oppstøt, hva nå?

Du trenger ikke snu opp ned på livet selv om du plages med slike oppstøt. Vekttap (om du sliter med fedme), mindre porsjoner når du spiser og unngåelse av mat som trigger halsbrann og sure oppstøt kan være nøkkelen til å bli kvitt disse plagene.

Mat du bør unngå

  • Sterk mat
  • Tomater og tomatsaus
  • Hvitløk
  • Sitrusfrukter og jus med mye syre
  • Løk
  • Sjokolade
  • Frityrstekt mat og mat med mye usunt fett
  • Kaffe (også koffeinfri)
  • Alkohol
  • Brus

Hvis du røyker, så bør du tenke på å slutte med det. Røyking kan føre til en svakere hverteklaff som igjen kan føre til økt sjanse for å oppleve sure oppstøt og halsbrann.

Jeg anbefaler at du sjekker ut “Heartburn no more” for flere nyttige tips til hvordan du kan bekjempe dette relativt vanlige problemet.

Del gjerne artikkelen ved å klikke på symbolene under.

Les mer om sure oppstøt.